Juhtkiri: Valimised vallalehes

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Postimees.
Pärnu Postimees. Foto: PP

Mitmeski mõttes on hea, et valimiste kajastamine vallalehtedes ootuspäraselt päevakorrale tõusis. Arusaadavalt eeldame, et nimekirjad ja kandidaadid on võrdsed, saavad ühtemoodi lehepinda. Ja kui pretendente on palju, heidetakse liisku, millises järjekorras valimismaterjale avaldatakse. Kõik olgu võrdsed. Paraku on vallavanema ja volikogu esimehe nimekiri ikka võrdsem ja vaevalt hakkaks keegi vallalehe toimetajatest tööandjale vastu vaidlema. Nii juhtubki, et võimulolijate lubadused ja klanitud näod ilmuvad silmatorkavalt, teiste omad jäävad tagaplaanile.

Ei tohi unustada, et vallalehte antakse välja maksumaksja raha eest. Vallaleht ei ole pelgalt vallavanema ruupor, vaid peab teenima kogu vallarahva teavitamise huve.

Õigustatud on küsimus, kas vallaleht peaks avaldama makstud valimisreklaami.

Mis on vallaleht? Aastaid tagasi oli vallalehtede teema üleval ajakirjanike liidus, aga selgusele ei jõutudki. Korduvalt on omavalitsuste väljaandeid kahtlustatud ja süüdistatud reklaamituru solkimises.

Vallaleht ei ole pelgalt vallavanema ruupor, vaid peab teenima kogu vallarahva teavitamise huve.

Kas vallalehes peaks valimiste eel olema valitsejate nelja aasta tegevuse kokkuvõte? Kui igal aastal on tehtust kirjalikult aru antud, pole kõike uuesti ümber jutustada vaja.

Ent lõppkokkuvõttes jääb küsimus: kas vallalehte saab käsitleda ajakirjandusena või on ikkagi tegemist teavituskanaliga? Osa vallalehti ei jää sisult ja kujunduselt alla tõsiselt võetavale ajakirjandusele. Teised on tüüpilised kobrulehed, mida keegi tülika lisakohustusena kokku paneb. Hea valimistava valvurid jõudsid järelduseni, mille on teinud paljud enne neid. Vallalehtede kohta ei paista kehtivat ükski hea ajakirjandustava.

Kui vallalehed tahavad olla ajakirjandus, peavad neilegi laienema muule trükiajakirjandusele esitatavad nõuded ja põhimõtted.

Kas ja mida saab või on mõtet vallalehtede puhul seadustega reguleerida, on mõttekoht. Seni läheb kõik vanaviisi edasi ja kriitika on vallalehtedele kui hane selga vesi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles