Oksjonile läheb mitu huvitava looga pilti

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Restauraatorid avastasid, et «Maastiku» autor ei ole Kon­rad Mägi, vaid on hoopiski Balder Tomasberg.
Restauraatorid avastasid, et «Maastiku» autor ei ole Kon­rad Mägi, vaid on hoopiski Balder Tomasberg. Foto: Repro

E-kunstisalongi raeplatsi galeriis Tartus saab vaadata väljapanekut töödest, mis on toodud eeloleval laupäeval peetavale oksjonile ja millest mõnel on väga huvitav lugu.


Salongi juhataja Tiia Ka­rel­son tutvustas kõigepealt maali, mida omanik oli aastaid pidanud Konrad Mäe teoseks. Eks kinnitanud ju seda maali tagaküljele löödud tempel ja kleebis, millele oli selges saksa keeles kirjutatud «K. Mägi «Landschafts­mo­tiv».

Kumu restauraatorid aga avastasid hiljuti, et signeering on maalitud hilisema lakikihi peale. Selle alt tuli ilmsiks, et maali autor on kunstiühendusse Vikerla kuulunud ja Vabadussõjas 21-aastasena hukkunud Balder Tomasberg (1897–1919). Tema õlimaal «Maastik» on siiski väga väärtuslik, oksjonikataloogis on märgitud hinnaks 3000 eurot.

Oksjonipärliteks on ka Ants Laikmaa kaks pastelli, Jaan Vahtra, Richard Uutmaa ja Andrei Jegorovi ning muidugi Kon­rad Mäe maal. Viimase alghinnaks on 79 900 eurot.

Oksjonit juhatab Mart Sander. Ta paneb haamri alla ka ühe oma mulluse natüürmordi – alghinnaga 600 eurot.

Peale oksjonitaieste saab E-kunstisalongis praegu vaadata Lea Libliku maalinäitust «Valguse otsingul».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles