Bioloogiaklubi tegevusaasta algab rahvusvahelise koostööga

Ille Rohtlaan
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sel õppeaastal alustab Pärnu Koidula gümnaasiumi bioloogiaklubi koostööd Soome kui Läti koolidega.
Sel õppeaastal alustab Pärnu Koidula gümnaasiumi bioloogiaklubi koostööd Soome kui Läti koolidega. Foto: Birgit Peterson

Sel õppeaastal alustab Pärnu Koidula gümnaasiumi bioloogiaklubi koostööd nii Soome kui Läti koolidega. Koostöö Rantasalmi ja Juva keskkooli ning Sulkava gümnaasiumiga keskendub bioloogilise mitmekesisusele. 

Õpilased teevad ühiselt uurimistöid ja selleks vajalikke katseid. Koostöö algas reedese veebikonverentsiga, mille käigus esitleti seni eraldi tehtud uurimusi. Soome partnerkoolide õpilased andsid ülevaate 2011.–2012. aastal taastatud Iitlahti ja Sulkava märgaladest. Koidula kooli G2BK klassi õpilased Helina Karro ja Cerlyn Treumann tegid ettekande oma uurimistöödest, mille kaasjuhendaja on Elle Roosaluste (PhD) Tartu ülikoolist. Karroja uurib väikeskaalalise liigirikkuse varieeruvust Nedrema puisniidu eri aegadel taastatud aladel ja Treumann uurib Pärnu rannaniite. Koostöö jätkub 31.10– 01.11 õpilasvahetusega Pärnus.

Partnerkoolidega loodi kontakt bioloogiaõpetaja Sirje Miglai kunagise õpilase, Helsingi ülikooli professori Heikki Junnineni (PhD) abil. Koostöö alguslugu on põnev: Koidula kooli loodussuuna õpilasena avanes Junninenil 1991. aastal võimalus minna vahetusõpilaseks Sulkava gümnaasiumi, mille ta hoolimata soomekeelsest õppest vastu võttis. Edasine teekond jäi Soomega seotuks, kuid oluliseks soomekeelses õpikeskkonnas kohanemisel peab professor just tugevat vundamenti Koidula kooli loodusainetes. Kuuldes nüüd Sulkava gümnaasiumi soovist sõlmida partnerlussidemed mõne Eesti kooliga, pakkuski Junninen välja oma kunagise kooli ja õpetaja Miglai.

Sel õppeaastal alustab Pärnu Koidula gümnaasiumi bioloogiaklubi koostööd Soome kui Läti koolidega.
Sel õppeaastal alustab Pärnu Koidula gümnaasiumi bioloogiaklubi koostööd Soome kui Läti koolidega. Foto: Birgit Peterson

Rahvusvaheline koostöö jätkub Lätiga. Kevadel pandi ühistunni korraldamisega Pärnus alus koostööle Läti partnerkooliga RTU Inženierziatnuviduskkolaga Salaspilsis. Erakoolu on rajanud Riia tehnikaülikooli vilistlased. Bioloogiaklubi liikmed külastavad kooli 18. oktoobril, mil ühistunni raames antakse ülevaade loodusteaduslikest uurimistöödest ja arutletakse uurimisprojektide erinevuste üle. Õppereisil külastatakse veel Läti ülikooli innovatsiooni- ja teaduskeskust. Koostöö jätkub õppeaasta vältel, tuues kaasa põnevaid algatusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles