Muinsuskaitse auhindu jagus Pärnumaalegi (1)

Raido Keskküla
, veebilehe toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu vanalinna põhikooli hoone.
Pärnu vanalinna põhikooli hoone. Foto: Madis Sinivee

Eile muinsuskaitseameti tunnustamisel anti tänukirjad üle möödunud aasta 35 tublimale 11 kategoorias, Pärnumaale laekus neli aastaauhinda.

Hästi restaureeritud mälestise auhinna pälvis Pärnu tütarlastegümnaasiumi hoone ja võimla. Hästi restaureeritud hoone eest said tunnustuse Pärnu Vanalinna põhikool, YIT Ehitus, AS Ösel Consulting OÜ ja P.P. Ehitusjärelevalve OÜ.

Pootsi-Kõpu kiriku kuplid.
Pootsi-Kõpu kiriku kuplid. Foto: ARDI TRUIJA / PÄRNU POSTIMEES/

Hea restauraatori auhinna sai plekksepp Sergei Siimann, keda tunnustati kui oma ala meistrit, kes tunneb ja armastab oma tööd. "Ta on alati valmis kaasa mõtlema, et töö saaks tehtud ajaloolise eeskuju kohaselt. Vajaduse korral valmistab ta selleks ka ise tööriistad, et iga plekikumerus või -äär õigesti, vastupidavalt ja esteetiliselt tehtud saaks," kiitis amet.

Parimad näited Siimanni tehtud tööst on Pootsi-Kõpu ja Sindi Eesti apostlik-õigeusu kiriku kaunid katusemaastikud.

Olaf Esna.
Olaf Esna. Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF

Pärandi tutvustaja auhinnaga tunnustati bibliofiil Olaf Esnat, kelle sulest pärinevad Pärnu linna ja maakonna ajalugu, inimesi, sündmusi ja ehitisi tutvustavad kirjutised on ajalehe Pärnu Postimees lugejaskonda harinud ja rõõmustanud viimased kaks aastakümmet. Tema suletööd on faktitäpsed, humoorikad ja kirjutatud heas eesti keeles. Esna antikvariaadist leiab abi iga pärnakas, kui käsil pere- või kinnisvaraajaloo uurimine.

Jekaterina kirik.
Jekaterina kirik. Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF

Hea omaniku auhind läks Moskva patriarhaadi Eesti õigeusu kiriku Pärnu Püha Suurmärter Katariina kogudusele. Muinsuskaitseamet tunnustas Katariina kiriku kogudust hoole ja armastuse eest, millega hoitakse kirikuhoonet ja selles asuvaid kunstimälestisi. "On märkimis- ja lugupidamisväärne, millise pühendumusega hoonet koristatakse, korrastatakse, tehakse pisemaid ja suuremaid remonditöid. Seda iga nädal, kuu ja aastastaastasse," seisab muinsuskaitseameti teates.

Tunnustatavaid valides pöörati tänavu tähelepanu just mälestiste omanikele ja meistritele, sest esimeste tahtmises ja teiste oskustes on kinni kultuuripärandi säilimine.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles