Häälte ülelugemine viis Tori vallas EKRE-lt volinikukoha (4)

Sirle Matt
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
EKRE esinumber Tori vallas Mihkel Kalamees.
EKRE esinumber Tori vallas Mihkel Kalamees. Foto: Madis Sinivee

Tori valla valimiskomisjon lõpetas häälte ülelugemise eile pärast kella 17. Muutus polnud suur: kehtivate häälte arv langes nelja võrra, esialgu kokku loetud 4703-lt 4699ni.

Tori valla valimiskomisjoni esimehe Anne Annuse selgituse järgi tunnistati korduslugemisel kuus sedelit kehtetuks, aga kaks varem kehtetuks loetut kehtivaks.

Eesti Konservatiivne Rahvaerakond (EKRE) kaotas ülelugemisel üksnes kolm häält, kuid jäi sellegipoolest mandaadist ilma. Koosseisust langes välja 33 häält korjanud Käde Kalamees.

Pärast ümberarvestamist ainsana EKRE nimekirjas volikokku pääsenud, Mihkel Kalamees (137 häält), lubas vaide esitada, et hääled uuesti üle loetaks, sest isegi mõnel sedelil on volikogukohtade jagamisel suur kaal.

Annus täpsustas, et kaebus läheb vabariigi valimiskomisjonile ja nemad otsustavad, kuidas edasi toimida. Kas nad lasevad üle lugeda või tahavad sedeleid näha, Annus ei teadnud.

Valimiste meedianõunik Kristi Kirsberg selgitas, et kaebus tuleb esitada vabariigi valimiskomisjonile kolme päeva jooksul vaidlustatava otsuse või toimingu tegemisest. Komisjon peab kaebuse läbi vaatama ja selle suhtes otsuse tegema viie tööpäeva jooksul kaebuse laekumisest.

Seega võib Tori valla lõplik valimistulemus selguda alles tuleval nädalal.

Ümberarvestuse tulemusel sai lisamandaadi valimisliit Loogiline Pärnumaa. Peale Andres Mõisa ja Piret Lille pääses volikokku 78 valija hääle kogunud Margo Põbo.

Enne korduslugemist arutles Mõis (204 häält), et kui temale lisanduks kas või üks hääl, pääseks ta volikokku isikumandaadiga, mille piir oli eile 204,48 ja sellisel juhul saaks Loogiline Pärnumaa veel ühe koha.

Mõis isikumandaati ei saanud, kuid lisakoht tuli siiski: nimelt ümberarvestuse tulemusena.

Hoolimata sellest, et juriidiliselt jäi 0,4 häält puudu, võib Mõis enda sõnutsi öelda, et pääses volikokku isikumandaadiga (ümber arvestatud piir on 204,30).

Mandaadi ümberjagamine EKRE-lt Loogilisele Pärnumaale mõjutab tulevast võimalikku koalitsiooni märgatavalt, sest jõujooned muutusid. Tori valla volikokku kuus mandaati saanud valimisliidu Koduvalla Volikogu esinumber Jüri Puust leidis, et mõne hääle kaotus on isegi olulisem kui Mart Helme 200 hääle äraminek. "Need ei muutnud Helmele midagi, aga meil muutis kõvasti," põhjendas ta.

Vabariigi valimiskomisjoni lõplikku otsust oodatakse, et koalitsioonikõnelustega edasi minna.

Häälte ülelugemine tõi veel teisegi muudatuse. Valimisliidu Uus Koduvald vastsete volinike nimekirjas toimus vangerdus: välja kukkus Vilja Alamaa, kes kaotas hääle, ja volikogukoha sai Raigo Paulberg.

Tori vallas käis valimas 4735 inimest, ent 36 sedelit tunnistati kehtetuks. Hääleõiguslikke inimesi elab piirkonnas 9540, seega kujunes valimisaktiivsuseks 49,6 protsenti.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles