Juhtkiri: Õrn Ophelia hõljub Eesti kohal

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Postimees.
Pärnu Postimees. Foto: PP

Äsja oma lähedusest märku andnud orkaan Ophelia oli Atlandi ookeani orkaanihooaja 15. nimega torm. Hooaeg öeldakse kestvat novembri lõpuni ja ilmselt nimekiri pikeneb.

Teadupoolest oli näitekirjandusest tuntud Ophelia noor Taani aadlidaam, prints Hamleti abikaasakandidaat ja üks kahest naiskujust selles William Shakespeare’i näidendis. Taani õrna Opheliaga ei anna äsjast orkaani küll kuidagi võrrelda.

Ometi on Ophelial eelkäijatega võrreldes üks suur erinevus, mis paneb Euroopa mõtlema. Pärast oma tekkimist ookeani kohal ei pannud värske torm ajama Kariibi mere saarte ja USA suunas, vaid eelistas väisata Euroopat.

Briti BBC ja Iiri televisiooni kodulehel leidub küllalt videolõike, mis näitavad Opheliat ringi tuuseldamas. Saareriikides jäid sajad tuhanded kodud elektrita ja orkaani külaskäigu tagajärgi annab koristada. Kaugemale Euroopasse Ophelia ei ulatunud ja Taanigi jäi puutumata, sest see, mis raevukast daamist pärast Briti saari üle jäi, hajus Norra merele.

Teadaolevalt pole orkaanid Eesti aladele veel jõudnud.

Ent üleeile jõudis Eesti kohale Ophelia järelmõju. Portugalist kaasa haaratud metsapõlengute suits ja tahm ning Sahara kõrbest üles keerutatud liivatolm. See mant liikus meile pilvede kohal saginud õhuvooludega. Keskpäeval polnud pime ainult Eestis, vaid mujalgi Euroopas.

Kas peaksime olema valmis, et Atlandi orkaanid hakkavad siiagi teed leidma? Teadaolevalt pole orkaanid Eesti aladele veel jõudnud. Orkaanimõõtu on nimetatud vaid 1967. aasta augustitormi.

Valmisolek looduse kardinaalseteks muudatusteks pole siiski liiast. Vähemalt päästeamet on öelnud, et need ametnikud, kes siiani tegid majapidamistes tuleohutusnõustamist, läbivad koolituse ja 2019. aastast hakkavad inimestele rääkima hädaolukordadeks valmistumisest. Paraku jäävad perede toidu- ja rahavarud häda korral toimetulekuks ikka veel napiks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles