Pärnust algab kohaliku toidu keskne rahvusvaheline projekt

Raido Keskküla
, veebilehe toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Porgandid
Porgandid Foto: SCANPIX

Täna ja homme toimub Pärnus Interregi Läänemere regiooni programmist rahastatava projekti „Baltic Sea Food“ avaseminar. Ettevõtmise juhtpartner on maaeluministeerium.

Projekti eesmärk on välja töötada toimiv ärimudel, mis aitaks piirkondlikel toiduvõrgustikel kohalikke toidutooteid nii kohvikutele, restoranidele, hotellidele kui maaturismiettevõtetele seniselt tõhusamalt ja kuluefektiivsemalt turustada.

Maaeluministeeriumist osalevad seminaril kaubanduse ja põllumajandussaadusi töötleva tööstuse osakonna asejuhataja Kadi Raudsepp ja peaspetsialist Kerli Nõges.

Raudsepa sõnutsi annab „Baltic Sea Food“ hea võimaluse õppida ülejäänud Läänemere riikide kogemusest, kuidas kohalikud toiduvõrgustikud oma tooteid turustavad.

Ministeeriumi teatel on paljud Läänemere riikide piirkondlikud toidutootjad väikesed pereettevõtted, millele oma toodete müügi ja logistika korraldamine on aeganõudev ja kulukas ettevõtmine, kuna palju müügitööd toimub telefoni teel või otsesuhtluses klientidega. Poekettide või hulgiladude kaudu turustada on aga keeruline, kuna väikeettevõtete tootmismahud pole suured ega stabiilsed ja kauba hind tuleb suurtootjatega võrreldes kõrgem. Seetõttu on piiratud väiketootjate toodangu turustamine hotellidele, restoranidele, toitlustusettevõtetele, kauplustele ja majutusettevõtetele. Piirkondlike väikeettevõtete toodete turg asub enamasti oma lähipiirkonnas, nii on paljud neist koondunud toiduvõrgustikesse, et koos oma tooteid turundada ja tarbijate toidulauale viia.

„Loodame, et tänu projektile saame kümne riigi koostöös valmis toimiva ärimudeli ja nõuanded, kuidas kohalikud toiduvõrgustikud saaksid piirkondlikke tooteid kiiremini, paremini ja kulutõhusamalt turustada. Nii on meil tulevikus Läänemere maade, sealhulgas Eesti, kohvikute, restoranide, hotellide ja maaturismiettevõtete menüüdes loodetavasti rohkem kohalikke tooteid,“ selgitas Raudsepp.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles