Mehed peksid kurikaga, lapsed mängisid kõrval (9)

Martin Laine
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljar haarab kaamera vaateväljas püksisäärest kurika, lapsed mängivad kõrval.
Viljar haarab kaamera vaateväljas püksisäärest kurika, lapsed mängivad kõrval. Foto: Kohtutoimik

Ühe õhtu jooksul peksid mehed Pärnus pesapallikurikaga läbi kaks ohvrit, pättidega samas seltskonnas viibis mees kahe väikse lapsega.

11. aprillil astus Ahti (nimi muudetud) Pärnus Riia maanteel kauplusesse ja ostis sealt kaheliitrise pudeli õlut.

Kui ta õue tagasi läks, ootasid teda ees kolm meest, kellega kaasas kaks mudilast.

Ahti tundis seltskonnast väikest poissi ja tüdrukut, nende isa ja 30aastast Viljarit, kuid mitte 35aastast Markot.

Ma kartsin, et ta lööbki mul pea ühe löögiga otsast.

Tuttavad mehed kutsusid Ahti korterisse, mis asus poe vahetus läheduses.

“See oli kohutavas seisukorras,” rääkis ta uurijatele tunnistusi andes: kõikjal vedelesid tühjad pudelid ja korter haises.

Toas küsis Viljar külaliselt, ega tal juhuslikult raha ole. Eitava vastuse peale haaras küsija puukurika ja lõi sellega Ahtile vastu põlve. Lööja asus vihasena raha nõudma.

Järgmisena haaras seda jälginud Marko umbes 70sentimeetrise kaardus teraga mõõga, tõstis selle ähvardavalt üles ja ütles, et lööb külalisel pea maha, kui ta raha ei maksa.

“Ma kartsin, et ta lööbki mul pea ühe löögiga otsast,” rääkis Ahti politseile.

Vägivaldsed mehed lubasid ohvril mahvi suitsu teha, enne kui teda jõhkralt peksma hakkasid.

Marko haaras kahe käega Ahti peast ja lõi talle põlvega mitu korda näkku. Kui palju täpselt, seda ei suutnud oimetuks pekstud mees kokku lugeda. Lõpetuseks virutas Viljar kurikaga ohvri kuklasse.

Ahtil oli kaasas kaheliitrine Taurus ja 15 eurot, mille ta andiski pättidele üle. Peksjad lubasid tal lahkuda, kuid ähvardasid mehe tappa, kui too peaks politseisse pöörduma. Ohver komberdas koju verise näo, murdunud ninaluu, koljuvigastuse ja peapõrutusega.

Juhtunust vaid 15 minutit hiljem ilmusid Viljar, Marko, nende sõber ja kaks väikelast Liiva ühiselamu peaukse kohal oleva kaamera vaatevälja.

Videokaader näitab, kuidas Viljar rääkis ühiselamust väljunud mehega õues juttu ja võttis järsku püksisäärest välja pesapallikurika.

Jutuajamine muutus peagi rüseluseks, Viljar lõi meest rusikaga ja mõlemad kukkusid pikali. Kaklusesse sekkus Marko, kes haaras kurika ja peksis sellega 13 korda ohvrit nii, et tema roided murdusid mitmest kohast.

Foto: Kohtutoimik
Foto: Kohtutoimik
Foto: Kohtutoimik

Sellest kõigest vaid meetrite kaugusel mängisid mainitud lapsed, nelja-aastane poiss ja viieaastane tüdruk.

Lääne ringkonnaprokuratuuri pressiesindaja Liivi Reinholdi sõnutsi lahkusid lapsed isaga toast enne röövi ja õues peksmise ajal keskendusid mudilased mängimisele.

“Et laste juuresolek ei olnud kummagi episoodi puhul taotluslik või ettekavatsetud, ei ole prokuratuur pidanud vajalikuks selle kriminaalasja raames lastekaitse poole pöörduda,” märkis Reinhold.

Laste isa oli Marko ja Viljari sõber, kes ise peksmisest osa ei võtnud.

Tapmisähvarduse tõttu oli Ahti hirmul ja magamata tükk aega pärast kuritegugi. Ta ei julgenud elukaaslasega koduuksest välja astuda, sest kartis, et ähvardus viiakse täide. Ahti ja tema kaasa tunnistuste järgi käis keegi nende ukse taga kaks korda koputamas, kuid kumbki ei julgenud ust koputajale avada.

Viljar ja Marko vahistati ning prokuratuur pidas varem kriminaalkorras mitu korda karistatud mehi küllalt ohtlikuks, et nad eelvangistusse jättagi.

Pärnu maakohus mõistis 21. septembril Viljari süüdi röövis ja avaliku korra raskes rikkumises. Varasema tingimisi karistuse tõttu määras kohus ta vangi neljaks aastaks.

Samuti varem kriminaalkorras mitu korda karistatud Marko jäi süüdi samades kuritegudes ning tema läks vangi kolmeks ja pooleks aastaks.

Kohus mõistis süüdlastelt veel välja pea 5000 eurot ravi- ja 3100 eurot menetluskulu.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles