Vägikaikavedu ja kartulivargus

Sirle Matt
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kabli kooli kroonikaraamatu sissekanded on kahel esimesel aastal vene keeles kirjutatud, aga 1917. aastast muutub raamat ühtäkki eestikeelseks: kooliõpetust hakati andma emakeeles.
Kabli kooli kroonikaraamatu sissekanded on kahel esimesel aastal vene keeles kirjutatud, aga 1917. aastast muutub raamat ühtäkki eestikeelseks: kooliõpetust hakati andma emakeeles. Foto: Madis Sinivee

Täpselt 100 aastat tagasi, 1917. aasta sügisel ei jõudnud Kabli kooli õpetajad vallaga palga suhtes kokkuleppele ja lahkusid ametist. Kool pandi seetõttu kinni. Koolijuhataja Jaan Martinson leidis teenistuse Pärnus, kuid jättis vallavalitsusele teate, et on nõus tagasi tulema, kui palka tõstetakse. Pedagoogid nõudsid tasu kergitamist 30 rublalt 80ni kuus, sest “sügiseks tõusid toiduainete hinnad palju kõrgemale, kui nad suvel olid, nii et mõeldagi ei võinud oleva palgaga läbi saada”.

Protest lõppes siiski õnnelikult ja Kabli kandi lapsed sel aastal õpetusest ilma ei jäänud. Novembris jõuti kokkuleppele, et koolijuhataja hakkab saama 800 rubla aastas ja õpetaja 600. Prii korter, küte ja valgustus nagu ennegi.

46 aastat pedagoogiametit pidanud, aga nüüd pensionil ja Kabli kandi ajalugu uuriv Malle Alunurm tähendas, et hoolimata sajandi möödumisest on mured hariduses jäänud samaks. Juba siis oli aktuaalne õpetajate palk, koolimaja remont ja kütmine, õpetajate täienduskoolitus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles