Robert Kiviselg: Ma ei taha Mart Helme hääli, vaid selgust (2)

Robert Kiviselg
, EKRE kandidaat Pärnus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Robert Kiviselg.
Robert Kiviselg. Foto: Erakogu

Reedel andis Pärnu Postimees teada, et Pärnus kohalikel valimistel Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) ridades kandideerinud Robert Kiviselg esitas vabariigi valimiskomisjonile kaebuse, mille järgi soovib ta osa oma valimisnimekirja esinumbrile Mart Helmele antud hääli endale. Kiviselg selgitab, et soovib sedelite kordushindamist õigluse pärast.

Kes uutest poliitikasse tulijatest ei unistaks Mart Helme suurest häältesaagist, isegi juhul, kui neist 200 ära kadus.

Kadunud hääli oli EKRE-l peale Pärnu veel, näiteks Tartus 100 häält, Saugas mõne hääle ja mandaadi kaotus.

Võtsin Mart Helme üleskutset kuulda, et minna valimisjaoskondadesse rikutud ja "ärakadunud" sedeleid kontrollima.

Peale kehtetuks tunnistatud sedelite vaatasin ja lugesin üle Mardi poolt antud hääled. Pakkides need klappisid, kuid ega nii vahest ärakadunud sedeleid leia.

Neid lapates märkasin, et mõni 1 numbri 341 lõpus võiks olla pigem 7. Nii tekkiski soov teema päevakorda tuua, et kuidas või mismoodi peaks edaspidi olema, sest paljud inimesed kirjutavad tänapäeval 7 trükistiilis (ameerikapäraselt). Tunnistati, et sellist probleemi on varemgi esinenud, ma ei tea, kas kaebuse tasemel.

Näide valimissedelist, kus 1 võib olla niisama hästi 7.
Näide valimissedelist, kus 1 võib olla niisama hästi 7. Foto: Robert Kiviselg

Kahtlasi sedeleid oli, kuid vähe: nii kaks–kolm, kui väga tahta, viis. Kuna mõne hääle muutus üldist valimistulemust ei mõjuta - isegi kui need kehtetuks loetakse -, arvasin heaks küsida.

Ent kui valimiskomision need sedelid tõesti kehtetuks loeb, pole seegi ju õige?

Demokraatlikus riigis on üks vundamendikive valimised, niigi oleme kahtlevad e-valimiste suhtes, seda selgemad peavad olema paberhääletusreeglid.

Meil ei ole sisetüli, ma ei taha Mardi hääli, vaid selgust. Kaebus sai samal päeval tagasi võetud. Loodan, et edaspidi on paberhäälete lugemine veel korrektsem.

Teine kaebus, mille esitasin, peaks Mardile hoopis hääle juurde tooma, aga selles suhtes saab selguse pärast valimiskomisjoni otsust.

Palun vabandust, et julgesin teema esile tõsta, kuid leian, et asi peab selge olema.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles