Koduaia virsikupuu andis tänavu iseäranis suure saagi

Sirle Matt
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Pärnus Raekülas Tormi tänaval elavat Priit Kaju pani imestama tema koduaias kasvava virsikupuu saagirohkus: hoolimata kehvast suvest kandis see sedavõrd palju vilju, et oksad olid virsikute all lausa paindus.

Kummaline on, et sama aia aprikoosipuu võttis talvekülm ära. Kaju nentis, et asukoht võis siinjuures olulist rolli mängida: virsik kasvab puude vahel, nii et külm tuul ei pääse ligi.

Rekordsaagi andnud virsikupuu on peremehe sõnade järgi veel üsna nooruke: alla kümne aasta vana. Kõrgust on puul kolm–neli meetrit, vähem kui õunapuudel.

Peremehe kirjelduse kohaselt läks mõni aasta aega, enne kui puu hakkas vilju andma. "Siis hakkas mõne virsiku kaupa tulema. See aasta oli väga ohtralt. Pole suur puu, aga lausa lookas," rääkis Kaju.

Augusti lõpus valminud virsikuid söödi niisama ja jagati tuttavatele. Peremehe hinnangul võis vilju olla isegi kümmekond kilo, kuigi ta saaki ei kaalunud. "Neid tuli nii palju, et osa mädanes ära, ei jõudnud süüa," tõdes ta.

"Ärge arvake, et virsikud olid sama suured kui poes. Ikka hulga väiksemad," lisas Kaju.

Üks virsikupuu sirgub Kaju aias veel, aga see on hiljaaegu ostetud ega kanna veel.

Kasvuhoones annavad saaki kolme sorti viinapuud. Needki marjad on kaubanduses saadaval välismaistest pisemad.

Eksootika kasvatamine pakub Kajule huvi. "Kui välja tuleb, on endal ka huvitav," kinnitas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles