Aivar Sõerd: Tühjendatakse reservi, täidetakse Läti eelarvet

Aivar Sõerd
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aivar Sõerd
Aivar Sõerd Foto: PP

Praeguse koalitsiooni vastutustundetu eelarvepoliitika vilju on juba näha, aga suuremad tagasilöögid tulevad järgmistel aastatel. Valitsus tõi riigikokku defitsiidis eelarve ja seda ajal, kui majandus on kasvufaasis. Praegune majandustsükkel eeldab, et eelarve koostatakse tuntavas nominaalses ülejäägis. Eelarve on aga nii nominaalses kui struktuurses defitsiidis ja kavas on tühjendada reservi.

Peaminister tunnistas, et järgmisel aastal on reservist vaja võtta 86 miljonit eurot. 2019. aastal tuleb varu tühjendada koguni 222 miljoni euro võrra. Need on rahandusministeeriumi praegused teadaolevad numbrid ja lükkavad ümber rahandusministri väite, et valitsuse eesmärk on eelarve tasakaalu viia nii kiiresti kui võimalik.

Eelarve tulude pool seisab savijalgadel. Ilmselgelt on üle paisutatud ettevõtte tulumaksu laekumise numbrid. Seda on kinnitanud eelarvenõukogu hinnang. Suur küsimärk on aktsiisitulude plaanitud laekumine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles