Eve Telpt: Naiste ja meeste elu erinevused protsentides

Eve Telpt
, Statistikaameti peaanalüütik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eve Telpt.
Eve Telpt. Foto: PP

Hiljuti valminud Eurostati väljaanne “Naiste ja meeste elu Euroopas. Statistiline portree” võtab endale eesmärgi võrrelda naiste ja meeste elu. Kui palju naiste ja meeste elu sarnaneb või erineb? Muude riikide seas leiduvad andmed Eesti kohta.

Eesti naiste oodatav eluiga oli 2015. aastal 82 ja meestel 73 aastat, mis teeb eluea erinevuseks üheksa aastat. Võrreldes Euroopa Liidu (EL) keskmisega oli meie naiste oodatav eluiga umbes aasta, meestel aga pea viis aastat lühem. Eesti omast suurem oli meeste ja naiste eluea erinevus vaid Leedus ja Lätis. Pikemast elust tingituna on naisi Eestis rohkem kui mehi: 2016. aastal tuli 100 mehe kohta 113 naist.

Eesti paistab ELis silma naiste kõrge haridustaseme ning meeste ja naiste vaheliste hariduslike erinevuste poolest. Mullu oli peaaegu poolel meie 25–64aastastest naistest kolmanda taseme ehk kõrgharidus ja alla kaheksa protsendi oli piirdunud esimese taseme ehk põhiharidusega. ELis keskmiselt elab kolmanda taseme haridusega naisi kolmandik ja esimese tasemega naisi 23 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles