Kuninga koolis avati kunstinädal

Anu Villmann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuninga koolil on sel nädalal külas projektipartnerid Prantsusmaalt, Hispaaniast ja Küproselt.
Kuninga koolil on sel nädalal külas projektipartnerid Prantsusmaalt, Hispaaniast ja Küproselt. Foto: Urmas Luik

Esmaspäeva õhtul avas Pärnu linnapea Toomas Kivimägi Kuninga tänava põhikoolis Comeniuse projekti “Euroopasse kunsti kaudu” raames kunstinädala, mil kool võõrustab pea 30 õpilast ja õpetajat Hispaaniast, Prantsusmaalt ja Küproselt.

Ettevõtmise Eesti-poolse eestvedaja Kersti Mäestu sõnul on tegemist nelja riigi kunstiprojekti viimase kohtumisega, kui kõik neli osalist saavad kokku Pärnus. Projekti mõte on olnud õppida tundma osalevate riikide ja rahvuste – Hispaania, Küprose, Prantsusmaa ja Eesti – kultuure kunstitegevuste kaudu ning murda kunstiliste ülesannetega stereotüüpe Euroopa riikide kohta.

“Hispaania pole ainult flamenko, Prantsusmaa pelgalt Pariis ning Eesti Ida-Euroopa riigike Euroopa serval,” märkis Mäestu.

Õpilased on igal reisil lahendanud võõrustajamaa antud kunstilise ülesande. Näiteks Mallorcal joonistasid lapsed saarega seotud kunstnike Joan Miró, Miquel Barceló ja Hermen Anglada Camarasa loomingut. Prantsusmaal Franche Comtés kujutasid osalejad kohalikku arhitektuuri ja keskendusid kunstnik Gustave Courbet’ loomingule.

Mäestu ütles, et Eesti kunstiülesandes rõhutatakse meie ajaloo tähtsust. Kuninga kooli õpilaste veebruarikuisel reisil Prantsusmaale jagati Prantsuse, Hispaania ja Küprose õpilastele laiali Ilon Wiklandi raamatud “Minu vanaema majas”. Teos kirjeldab läbi lapsesilmade traagilist sündmust, mis muutis Eesti ajaloo kulgu viiekümneks aastaks.

“Palusime külalistel leida ja kujutada lapsepärastes joonistustes mõnda nende inimeste elu mõjutanud ajaloosündmust. Rõhk on just inimestele, mitte niivõrd riigile olulisel sündmusel, mida õpilastel tuli kajastada nii, nagu nad joonistaksid lasteraamatut,” kirjeldas Mäestu.

Külalistel on pildid valmis ja kaasas, nende töödest avatakse reedel Kuninga koolis näitus.

13-15aastased Küprose, Hispaania ja Prantsuse kooliõpilased ööbivad Pärnus peredes, peale näituse avamise ootab neid siin ees tihe kultuuriprogramm.

Üleeile enne avaüritust külastati Estonia terme. Eile hommikul osaleti Kuninga kooli tundides, misjärel mindi Kunstide majja kunstiühistööd tegema ja õhtul Tolkuse rappa. Täna sõidavad lapsed Tallinna, kus käivad Kumus ja nukumuuseumis.

Homme külastatakse Ammende villat, Maarja-Magdaleena gildi ja Punast torni, kus valmistatakse klaasitöid.

Reedel on noored lõunani koolitundides, reisile ja projektile pannakse punkt Kurgja talumuuseumis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles