Karl Ristikivi jõudis võõrsilt koju

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paadrema kirikus pidas hingepalvuse preester Agaton Paalberg. Hingepalvuse järel sängitati urn Karl Ristikivi tuhaga kohalikule kalmistule.
Paadrema kirikus pidas hingepalvuse preester Agaton Paalberg. Hingepalvuse järel sängitati urn Karl Ristikivi tuhaga kohalikule kalmistule. Foto: Mailiis Ollino

EAÕK Paadrema Püha Kolmainu kiriku lakke on gooti tähtedega maalitud kiri “Waata, ma kuulutan teile suurt rõõmu”, samas pühakojas ristiti tulevane kirjanik Karl Ristikivi (1912–1977) ja siit saadeti ta laupäeval puhkama ema Liiso Ristikivi kõrvale kohalikule kalmistule.

“Siin pole kunagi nii palju rahvast olnud kui täna,” kostis kohalike suust, sest kogudus on väike, alla paarikümne inimese. Ennast kirjanduslukku jäädvustanud, Varbla kihelkonnas sündinud ja Varbla kooli lõpetanud omakandimehe ümbermatmine oli aga sündmus.

Rohekassinine urn kirjaniku põrmuga oli asetatud ikonostaasi ette kahe pika küünla, tema fotosuurenduse ja lillede kõrvale. Kirikukellade kume kõla rõhutas talituse meeleolu. Preester Agaton Paalberg alustas hingepalvet tõdemusega, et Karl Ristikivi enda eest palvetada ei saa, selleks oleme meie. Teadmisega, et paadipõgenikuna Rootsi jõudnud ja seal töötanud ja Stockholmi Metsakalmistule maetud mees on tagasi oma kodumaal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles