Elo Lutsepp: Vabaühendused korruptsioonivabaks!

Elo Lutsepp
, vabaõhumuuseumi maa-arhitektuuri keskuse juhataja (Vabaerakond)
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elo Lutsepp.
Elo Lutsepp. Foto: PP

Eestlasele seostub kolmas sektor automaatselt vabaühenduste ja kogukondlikkusega. Tegelikult on lugu palju komplitseeritum. Kui mujal maailmas on kolmas sektor defineeritud valitsusväliste organisatsioonide mõiste kaudu (inglise keeles NGO, non-governmental organization), on Eestis just valitsusasutustel ja kohalikel omavalitsustel ülisuur osalus kolmandas sektoris sihtasutuste ja mittetulundusühingutena.

Meie rahakaimad sihtasutused on mõistagi riiklikud struktuurid, makseagentuurid ja finantsasutused (Tartu ülikooli kliinikum, ettevõtluse arendamise sihtasutus, maaelu edendamise sihtasutus, keskkonnainvesteeringute keskus, kultuurkapital). Enamik maavalitsusi on loonud sihtasutuste baasil turismi-, ettevõtlus-, äri- või arenduskeskused.

Paljud kohalikud omavalitsused on asutanud sihtasutusi piirkonna hariduse, spordi või kultuuri toetuseks. Omavalitsuste loodavad piirkondlikud ühistranspordikeskused on mittetulundusühingud. Meie omavalitsuste liidudki tegutsevad mittetulundusühingutena.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles