Inimkatse tühja taldrikuga

Sirle Matt
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haini Ilonen on eri kohtuastmetes laste elatusraha eest võidelnud juba kaks aastat, kusjuures edasikaebaja on isa.
Haini Ilonen on eri kohtuastmetes laste elatusraha eest võidelnud juba kaks aastat, kusjuures edasikaebaja on isa. Foto: Urmas Luik

Üksi viit last üleval pidav pärnulanna Haini Ilonen esitas 12. oktoobril 2015 kohtusse avalduse, et saada alaealistele lastele isalt elatusraha. Veel kaks aastat hiljem pole lõplik kohtuotsus jõustunud, sest isa on aina edasi kaevanud ja vaidlus on jõudnud otsapidi riigikohtusse. Tagajärg on see, et lapsed ei saa teiselt vanemalt esmavajaduste katmiseks sentigi. Tuge pole võimalik küsida riigi loodud elatisabifondistki. Kui teine vanem elatist ei maksa, tuleb riik 100 euroga lapse kohta kuus appi ainult juhul, kui kohtuotsus on jõustunud.

Pärnu naiste tugikeskuse juhataja Margo Orupõld rääkis, et sellest loost sündis tühja taldriku kampaania. Aktsiooniga tähistatakse restoranis Kolhethi naiste tugikeskuse kaheksandat tegutsemisaastat ja juhitakse tähelepanu vastuolule elatisabi andmises: seadus kehtib, aga juriidiliste nüansside tõttu ei saa iga üksi lapsi üleval pidav vanem sealt abi.

Täna kell 14 algavale tugikeskuse aastapäevale on kutsutud Pärnu linnapea, Pärnu kunagine maavanem, politsei esindaja ja sotsiaalvaldkonnaga seotud ametnikud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles