Lenini pea lugu (1)

Kalev Vilgats
, Pärnu Postimehe arvamustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärast pikka kuuripagulust on Pärnu Lenini büstil Tallinnas lootust omasuguste keskel koht sisse võtta.
Pärast pikka kuuripagulust on Pärnu Lenini büstil Tallinnas lootust omasuguste keskel koht sisse võtta. Foto: Urmas Luik

Pärnu linnavolikogu tegi 20. septembril 1990 ühehäälse otsuse võtta maha 1980. aastal paigaldatud Lenini kuju, mis asus praegusel Rüütli platsil purskkaevude asemel.

Volikogu otsuse sõnastuses käis jutt teisaldamisest, mida olid taotlenud Pärnumaa Rahvarinne ja Pärnu Roheline Malev. Organisatsioonid olid asja korraldanud nii, et kohe, kui otsus langes, olid mehhanismid kohal ja punapuuslikule tehti tuul alla. Volikogu otsuses oli kirjas, et arvestades büsti kunstiväärtust, pidi linnavalitsus tagama selle säilimise edasise eksponeerimise selgumiseni.

Skulptor Matti Variku loodud büst, mis paigutati AS Pärnu Kommunaali lattu, oli linnavalitsuse hinnakirjas 40 830 krooniga, kuigi rublades maksis teos vaid 16 330.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles