Koonga kooli õpilased uurisid Särghaual kivimeid

, Koonga kooli huvijuht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
TTÜ Särghaua maateaduste ja keskkonnatehnoloogia õppekeskus.
TTÜ Särghaua maateaduste ja keskkonnatehnoloogia õppekeskus. Foto: Urmas Luik

Koonga kool käis keskkonnainvesteeringute keskuse rahastatud keskkonnaharidusliku programmi "Kivimid – loodusvara, millesse tuleb säästvalt suhtuda" raames reisil Särghaua õppekeskuses. Käsitleti kivimite ja mineraalide teemat.

Meie käigu eesmärk oli juba varem koolis saadud teadmiste arendamine praktilise õppe teel. Kõigepealt kuulasime loengut maakoore ehitusest ja koostisest, seejärel tutvusime kivimite liikidega. Eriti pakkus meile huvi kodukandis Koongas rikkalikult leiduv pae- ehk dolokivi.

Uurisime kivimeid mikroskoobi all. Saime teada, et mineraalid erinevad üksteisest keemilise koostise, kõvaduse, värvuse ja kristallide kuju poolest. Väga põnev oli mikroskoobiga jälgida kristallide kasvamist.

Meil oli võimalus teha teadustki ja määrata mineraalide kõvadus. Üks tugevamaid mineraale on teemant.

Seejärel ootas meid ees vahva töötuba, kus proovisime lihvida kivi. Iga õpilane sai valitud kivile sobiva kuju anda ja sellele kas oma märgi või teksti graveerida. Igaüks tohtis kivi koju kaasa võtta.

Päev oli põnev ja avardas silmaringi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles