Juhtkiri: 3700 hinge võrra rikkam Pärnumaa

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Postimees.
Pärnu Postimees. Foto: PP

Haldusreform ei ole saanud just liiga palju positiivset kajastust. Pärnumaa puhul on juttu tulnud ebaloogilistest ühinemistest, pealesunnitud liitudest. Negatiivne jääb silma ja meelde. Tänase lehe vahelt leiab ülevaate Lihula ja Hanila vallast – uusikutest Pärnumaal. Nende valdade ületulekut Läänemaalt võib kahtluseta nimetada haldusreformi õnnestumiseks.

Uustulnukate ja Koonga ja Varbla ühinemisel tekkinud Lääneranna valda vaadates ei paista ebaloomulikku ega kosta tõrksate vastupanuhüüdeid, samuti ei viibuta vihaselt rusikat. Ilmselgelt oli õige kuulata kogukondade häält ja hoida nende tahet läbirääkimisi pidades meeles. Tänu elanike soovidega arvestamisele ei tõusnud esile püüdlused intriige punuma hakata.

Pärnu senine maavanem Kalev Kaljuste tunnistas Pärnu Postimehele, et võitlus Lihula ja Hanila maakondliku kuuluvuse pärast käis viimse hetkeni, kuid keegi ei soovinud kogukondi eirata.

Pindalalt sai Pärnumaa rikkamaks üle 600 ruutkilomeetri võrra. Sellel maa-alal on hulga kaunist loodust, ettevõtteid, kultuuri ja ajalugu. Tänase artikli tarbeks palus Pärnu Postimees muu info kogumise seas Hanilal ja Lihulal välja tuua kümme vaatamisväärt nähtust oma vallast. Vastajad jäid jänni. Kuidagi ei saadud hakkama kümne nimetamisega. Kaaspärnumaalastele tahaks rääkida palju-palju rohkemast.

Väheneva rahvastikuga Eestis on inimvara lisandumine väärtus omaette.

Uusikute meelelaadist ja suhtumisest annab tunnistust Lihula vallamajast kõlanud hüüatus: “Inimesed on meil tõepoolest ägedad!”. Väheneva rahvastikuga Eestis on inimvara lisandumine väärtus omaette. 3700 hinge juures! See on ruutmeetritest tähtsam.

Eelmise maavanema jutust maakonna laienemise teemal jäi siiski kõlama vaikne murelik noot: kas jagub tarkust ja oskust teha uued piirid saanud maakonnas tihedat ja tulemuslikku koostööd. Sellele küsimusele saame vastuse peagi, kui kõik omavalitsuste juhtorganid paigas. Koostöö ja mõistlikud otsused sõltuvad ju ikka ja ainult inimestest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles