Kenno Ruul arendab virtuaalset loomatohtrit

Anu Villmann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hoolesild.ee projektiga astub Kenno Ruul žürii ette viimast korda 12. mail.
Hoolesild.ee projektiga astub Kenno Ruul žürii ette viimast korda 12. mail. Foto: Liis Rotar

Pärnu veterinaararst Kenno Ruul on jõudnud Eesti suurimal ettevõtluskonkursil “Ajujaht” kaheksa finalisti hulka ideega luua loomaarstist tark mees taskus, mida saaks rakendada nii Eestis kui mujalgi.

Koos seitsme finalistiga kandideerib Ruuli kolmeliikmeline tiim 64 000eurosele auhinnarahale, mille žürii jagab kõigi lõppvõistlusele jõudnud projektide vahel. “Ajujaht 2011” finaal toimub 12. mail.

Peale Ruuli kuuluvad Hoolesild 2010 nimelisse meeskonda Jannus Jaska ja Eero Elenurm. Hoolesilla plaan on pakkuda lemmiklooma omanikule ja loomakliinikutele veebipõhist heaolukorralduse tarkvara, mis infot analüüsides annab adekvaatse hinnangu looma tervise hetkeseisule, osutab varjatud riskidele ja pakub asjakohaseid soovitusi.

Küsimused internetti

Pärnus omanimelist loomakliinikut pidava Kenno Ruuli sõnutsi ärgitas teda virtuaalset lemmiklooma tervise tundjat looma ja arendama töö veterinaartohtrina.

“Kui inimesed tulid kliinikusse koeri ja kasse vaktsineerima, tuvastasin nende lemmikutel ikka ja jälle väiksemaid tervisehädasid, mis ei lubanud loomale kaitsesüsti teha. Näiteks on kasside-koerte seas väga levinud hambakivi, mis tekitab neil igemepõletikku. Sisuliselt on selline loom haige ja teda ei saagi vaktsineerida. Olnuks ma sellest varem teadlik, oleks loomaomanikul asjata käik arstile ära jäänud või oleks lemmiku enne terveks saanud ravida,” rääkis Ruul.

Nii koostas Ruul töö hõlbustamiseks mahuka Wordi formaadis küsimustiku, mille looma peremehega enne vaktsineerimisprotseduuri üksipulgi läbi võttis.

Küsimused puudutasid näiteks lemmiku eluviise, toitumist, põetud haigusi, kontaktsust muude loomadega. “See kõik on seotud looma vaktsineerimisrežiimiga, kuid küsimine ja vastamine vastuvõtul on tülikas ja ajamahukas. Ka küllaltki kallis kliendile, sest lemmiku tervise läbivõtmisele kulub tund aega,” selgitas Ruul.

Nii küpses tohtril mõte luua internetis lahendus, kus loomaomanik saaks küsimustiku osaliselt enne kliinikusse tulekut kodus ära täita. Omaniku antud vastustest joonistuks välja lemmiklooma tervise profiil.

Nõnda tutvuks meedik veebis looma tervisepildiga ja otsustaks, kas koera või kassi saab vaktsineerida või vajab loom hoopis ravi ja kaitsepookimine tuleb edasi lükata.

Ruuli seletuse kohaselt kavatses ta esiotsa oma lahendust rakendada kitsas, ennetusveterinaaria valdkonnas eesmärgiga selgitada välja loomade varjatud ihuhädad.

Edasi lisandus võimalus teha täpselt ja lihtsalt üldtervislikku profülaktikat, mis puudutab vaktsineerimist ning ussi-, viiruse- ja parasiiditõrjet.

Ideed arendades liitus Ruuliga teenusedisainer Jaanus Jaska, kellega 2010. aastal esitati Ettevõtluse Arendamise Sihtasutusele (EAS) äriplaan lootuses rahasüsti toel projekt teoks teha. Ei läinud õnneks.

Lemmiklooma e-terviselugu

Päris asjata suhtlus EASiga siiski polnud, nimelt soovitas sihtasutus meestel teha eellepingud tõenäoliste e-veterinaararstist huvitatud partneritega. Peale kohalike lemmikloomapraksiste välismaa loomakliinikutega, kes veebilahenduse kasutusele võtta võiksid.

“Ja nii leidsime Soomest, Norrast ja Austraaliast huvilisi ning meil kujunes hea koostöö rahvusvahelise lemmikloomaportaaliga United Cats and Dogs, mis on huvitatud meie rakenduse lisamisest oma keskkonda. Ühesõnaga, on hakanud võrgustik välja joonistuma,” kõneles Ruul. Lisades, et Hoolesilla eesmärk on leevendada loomaomaniku reaalset muret ja valu.

“Inimesed ju hoolivad oma lemmikutest väga ja tulevad tohtri juurde, eeldades, et arst annab oma parima, aga veterinaararstil pole paraku alati aega parimat pakkuda. Oleks hea, kui infotehnoloogia tuleks appi ja inimesed saaksid kodus ise rohkem ära teha,” tähendas Ruul.

Mullu ühines duoga internetiärimees Eero Elenurm, kes uskus mõttel olevat jumet, et sellega “Ajujahile” pürgida. Esimene kord jäädi ukse taha, teisel katsel läks meestel õnneks.

2011. aasta “Ajujahile” esitas 201 tiimi kokku 306 ideed. Neist pääses edasi 20 projekti, millest omakorda lõppvõistlusele jõudis kaheksa, mille autorite vahel jagatakse ära 64 00 euro suurune auhinnafond.

Ruuli sõnutsi oleks konkursilt saadav seemneraha kindlasti abiks, et ettevõtmine käima tõmmata, kuid meeskonna plaanid on suuremad kui pelgalt lemmiklooma veebipõhine terviselugu.

“Tuleviku vaadates võiks sellest kujuneda inimeste e-terviselooga võrreldav lemmikloomade e-terviselugu, Eesti kasside ja koerte tervise andmebaas, kuhu nii kliinik kui omanik sisestavad andmeid. Tahaksime programmi arendada nii kaugele, et ta oskaks ise esmaseid diagnoose välja pakkuda,” ütles Ruul.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles