Juhtkiri: Mis toimub meie prügilas?

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Postimees.
Pärnu Postimees. Foto: PP

Kuigi toidujäätmete eraldi kogumise algust on Pärnu linnas edasi lükatud juba üle poole aasta, pole enam pääsu.

Jõulukuu algus tähendab, et kortermajade elanikel tuleb kööginurka panna veel üks pang ja kartulikoored-õunasüdamed sinna visata.

Selle esmalt lihtsa ja olmelise uudise varjust paistab aga paras pundar probleeme. Nimelt tuleb vähemalt praeguse seisuga pärnakate köökides tekkinud jäätmed vedada 100 kilomeetri kaugusele Väätsale. Seda olukorras, kus nüüdse Suur-Pärnu territooriumil töötab prügila. Omavalitsusele endale kuuluv ja seega linnarahvale vajalike teenuste osutamiseks loodud Paikre prügila.

Linna korraldatud hanke tulemuste järgi pidanukski biojäätmed Ragn-Sellsi autodega sõitma Põlendmaale Paikre prügilasse ja seal kompostiks tehtama. Kuna Paikrel pole selleks luba, on leitud ajutine lahendus Väätsale vedamise kujul.

Ajakirjanikud on kuulnud väiteid, et kõik on üks keskkonnaameti kius, muud midagi.

Mõistlikkusest on lugu kaugel. Rääkimata lihtsast matemaatikast, et 100 kilomeetrit sõitu tuleb viis korda kallim kui 20 kilomeetrit.

Pärnu Postimees on sellest absurdsest olukorrast kirjutanud varemgi. Paikre prügila probleeme käsitlenud artiklitest saaks tagantjärele päris korraliku eriväljaande. Mis meie prügilas toimub? Ajakirjanikud on kuulnud väiteid, et kõik on üks keskkonnaameti kius, muud midagi. Teised allikad jälle osutavad, et udujuttu ajab munitsipaalprügila, mis püüab end mööda vingerdada jäätmete ladestamisega kaasnevatest saastetasudest. Kus on tõde?

Võib ju küsida: miks Pärnu Postimees seda teemat ikka ja jälle kaevab? Lihtinimesele on prügivedu toiminud ju tõrgeteta. Majakõrguste prügihunnikutega Napolist jääb Pärnu olukord kaugele. Ent on oluline, et linna äriühingu tegevuse suhtes valitseks selgus. Kui Paikre ise oleks plekitu, poleks ju kiuslikul ametnikulgi millestki haarata. Või kehtib Eestis ikka bureau kratos?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles