Video: kohalikud lohesurfarid vuhisevad hullumeelsetel kiirustel

Märt Pilme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Triina Trei.
Triina Trei. Foto: Erakogu

Igal aastal toimuvad 1. aprillist 31. oktoobrini lohesurfi kiirussõidu Eesti meistrivõistlused, selles ajavahemikus võtavad lohesurfarid üksteiselt mõõtu suurema kiiruse saavutamises.

Neljandat aastat järjest tuli Eesti meistriks Pärnu surfikeskuse sõitja Erkki Soosaar, kes uuendas kolme Eesti rekordit. 1x10 sekundit (74,626 kilomeetrit tunnis), 5x10 sekundit (73,91 kilomeetrit tunnis) ja 500 meetrit (72,43 kilomeetrit tunnis). Teise koha sai Andre Tampõld (71,524 kilomeetrit tunnis) ja kolmanda koha Pärnu surfikeskuse sõitja Olavi Ollino (70,859).

Mitmekordne Eesti meister Soosaar ütles, et kui eelmistel aastatel kindlustas ta meistritiitli sügiseste tormituultega, õnnestus tal see tänavu juba esimese kiiruskatsega aprillis Raeküla rannas. "Kõige keerulisem osa rekordtulemuste sõitmisel ongi ideaalsete sõidutingimuste otsimine: tuul peab olema raja suhtes õigest suunast, väga tugev üle 15 meetri sekundis ning rada peab olema igasuguse lainetuseta," loetles ta. "Isegi väikesesse lainetusse sellisel kiirusel sõites võib tasakaal kiirelt kaduda ja kukkumine üle 70kilomeetrisel tunnikiirusel ei ole just kõige mõnusam."

Naiste arvestuse võit läks Häädemeeste lohesurfarile Triina Treile (57,36 kilomeetrit tunnis), kes ühtlasi püstitas rekordigi. Teine koht Rita Reemanile (54,926 kilomeetrit tunnis) ja kolmas Reet Filippovile (36,216).

Kiirussõidu Eesti meistrivõistlustel ei ole tugev tormituul ainus komponent hea tulemuse saavutamiseks. Selleks, et kümme sekundit maksimumkiirusega edasi liikuda, on vajalikud peegelsile vesi, õige tuulesuund ja varustus, sitke lihas, hea tehnika ja tasakaal suurel kiirusel tugevates tuulepuhangutes. Kiirust mõõdetakse GPS-seadmega, mille tulemuste põhjal selguvad kiiremad mehed ja naised.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles