Pärnu Rimidesse võisid jõuda salmonelloosiga pelmeenid (3)

Eno-Gerrit Link
, veebilehe toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veterinaar- ja toiduamet tuvastas Rimis pistelise kontrolli käigus pelmeenipakist „Pelmeenid sea-veiselihaga Rimi 400g“ (parim enne kuupäev 09.05.2018) salmonelloosinakkuse.
Veterinaar- ja toiduamet tuvastas Rimis pistelise kontrolli käigus pelmeenipakist „Pelmeenid sea-veiselihaga Rimi 400g“ (parim enne kuupäev 09.05.2018) salmonelloosinakkuse. Foto: Rimi

Rimi kaupluseketti, sealhulgas Pärnu poodidesse, võisid sattuda müügile Lätis valmistatud salmonellabakteriga nakatunud pelmeenid.

Veterinaar- ja toiduamet tuvastas Rimis pistelise kontrolli käigus pelmeenipakist "Pelmeenid sea-veiselihaga Rimi 400 g" (parim enne kuupäev 09.05.2018) salmonelloosi. Toodet tarnis Rimidesse Läti firma Dabas Produkti SIA.

"On väga kahetsusväärne, et salmonelloosinakkusega pelmeenid Rimi lettidele jõudsid," ütles Rimi avalike suhete juht Katrin Bats. "Praegu oleme Dabas Produkti SIA pelmeenide müügi Rimides peatanud. Kõigil, kes on ostnud Rimi Pelmeenid sea-veiselihaga, palume need lähimasse kauplusesse tuua ja toote eest makstakse raha tagasi. Dabas Produkti lasi Lätis nimetatud partii pelmeene analüüsida ja nüüdseks on tulnud vastus, et salmonellat neist ei leitud. Jätkame uurimist, et teha kindlaks, kuidas bakter Eestis müüdud pelmeenidesse sattus."

Batsi sõnade järgi müüdi võimaliku salmonelloosinakkusega pelmeene Eestis umbes 300 pakki. Kas ja kui palju neid Pärnus osteti, ei osanud ta öelda.

"Salmonellabakterid on väga vastupidavad ega hävi kuivatatud-külmutatud toiduainetes mitu kuud. Neid võib leiduda munatoodetes, lihas, piimas ja toidule võib salmonella edasi kanduda nakatunud inimeselt," kommenteeris perearst Eero Merilind. "Õigel temperatuuril kuumutatud pelmeenides salmonella hävib ja inimesele mingit ohtu ei kujuta. Oluline on aga see, et pärast toidutöötlemist pestaks käsi. Kui käsi ei pesta, on nakatumine tõenäoline. Samuti tuleks korralikult pesta toidunõusid, nuge-kahvleid."

Merilind lisas, et salmonelloosipuhanguid aeg-ajalt esineb nagu ka Norwalki viirust. "Mõlemal juhul on oluline, et inimesed peseksid käsi korralikult, nii on nakatumise oht palju väiksem või puudub üldse," rõhutas ta.

Bats märkis, et tegemist ei ole väga populaarse tootega: pelmeenide sortimendis olid Rimi sea-veiselihapelmeenid 18. kohal, moodustades eelmisel kuul 1,56 protsenti kogu pelmeenigrupi sortimendist.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles