Raeküla kooli mardisandid kollitasid naabreid

, Raeküla kooli klassiõpetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mardipäev Raeküla koolis.
Mardipäev Raeküla koolis. Foto: Erakogu

Rahvuslikud kombed ja traditsioonid on au sees 21. sajandilgi. Raeküla koolis on mardipäeval kombeks klassitubades marti jooksmas käia ja koolirahvale õnne soovida. Sel korral sanditati naabritegi juurde, nimelt Raeküla lasteaeda.

Tavaks on saanud, et santideks kehastuvad neljanda klasside õpilased. Mardisandid panevad end aegsasti valmis. Selgeks õpitakse laulud-tantsud ja pillimäng, mõistatused pererahvale. Kui oma kooliperes tarkused küsitud ning soovid ja õnnistused edasi antud, jõudis kätte naabrite kord. Mardisandid tatsasid laulu ja vilepilli saatel Raeküla lasteaeda. Eriti suur oli nende santide rõõm, kes kunagi olid ise seal lasteaias käinud, sest ees ootasid ju tuttavad. Lasteaias tekitasid kummalised külalised elevust. Ometi ei jäänud pisemadki lasteaialapsed koolimartidele vastust võlgu, kui nende teadmisi proovile pandi.

Lasteaiamardid külastasid aga Raeküla kooli väikest õppehoonet ja vaatasid ühtlasi üle koha, kuhu tuleval aastal juba esimese klassi õpilastena tulevad.

Mardisandid laulsid ka koolijuhi kabineti ukse taga ja nõudsid sisselaskmist. Direktorile tehti kombekohane teadmisteproov, mille ta edukalt läbis, ning sooviti talle tervist ja õnne.

Tavadel ei saa lasta kaduda, need saab koolipäeva põimida, et kõigil oleks lõbus ja huvitav.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles