Märt Leesment: Hinnamanipulatsioonid ehk 4,99 on parem kui 5

Märt Leesment
, statistikaameti peaanalüütik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Märt Leesment.
Märt Leesment. Foto: PP

Inimesed seisavad pidevalt silmitsi tähtsate ja vähem tähtsate otsustega. Sageli peab otsustama kiirelt, mistõttu põhjaliku kaalutlemise asemel sünnib otsus intuitiivselt. See annab võimaluse inimestega manipuleerida. Üks selliseid võtteid on täisarvulisest hinnast napilt madalama hinna kasutamine.

Igale sõnale ja teole eelneb otsus ning igale otsusele eelneb teabe töötlemine. Rangelt võttes saab otsustussüsteemi jagada kaheks: kaalutlevaks ja vaistlikuks. Esimese puhul käib otsustamine kaalutletult, nõuab keskendumist ja vaimset pingutust. Teise süsteemi puhul toimub otsustamine ruttu ja automaatselt, väga sageli teadmatult ja kasutatakse heuristikute ehk rusikareeglite abi.

Tundub, et ratsionaalsed olendid peaksid otsuseid tegema üksnes kaalutleva süsteemi järgi, hoolega vaagides ja analüüsides: üheksa korda mõõtes ja üks kord lõigates. Ometi toob elu pidevalt olukordi, kus otsustada on vaja kiiresti, teavet otsust puudutavate asjaolude kohta napib või on otsus nii vähe tähtis, et sellega ei maksa liigselt pead vaevata. Kognitiivset ressurssi on vaja säästa märksa olulisemateks toiminguteks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles