Juhtkiri: Nagu parteikoosolekul

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Postimees.
Pärnu Postimees. Foto: PP

Selliste sõnadega iseloomustas Pärnu linnavolikogu istungit Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna esimees ja riigikogu liige Mart Helme, kritiseerides arhailist käetõstmist hääletamisel. Tekkinud arutelust ei paistnud volikogu selget soovi muuta hääletamine ajakohasemaks ja õhtusse veninud istungi käik näitas, et elektrooniline hääletamine võimaldaks aega säästa.

Esimest korda viimase kaheksa aasta jooksul on linnavõim saanud tunda opositsiooni olemasolu. Vähemalt Toomas Kivimägi andis endast parima.

Linnapeakandidaat Romek Kosenkraniuse katsumisest selgus mõndagi uut, mis kohati tekitas elavat arutelu. Näiteks pooldab taas ametisse kinnitatud meer, et kui Sauga ja Tammiste külad peaksid oma tahtmise saama ja liituma Pärnuga, võiks see toimuda osavalla staatuses. Ent arvestades asumite linna külge kasvamist, kas poleks õigem võtta neid linnaosadena?

Volikogu eel leidis kõlapinda mõte müüa linnale kuuluv Estonia spaa. Nii saaks ehk poole uue silla ehituseks kuluvast rahast. Opositsiooni kord oli imestada, kuidas on Keskerakonna võimuliitu tulekuga kasvanud linna omaosalus sillaprojektis 20 protsendilt 50ni. Ette heideti sedagi, et silla ehitamisest juttu nagu ei olegi, selle asemel räägitakse sillaehituse rahastamise strateegia väljatöötamisest. Igal juhul peab selle volikogu eluajal sillateemaga edasi liikuma.

Esimest korda viimase kaheksa aasta jooksul on linnavõim saanud tunda opositsiooni olemasolu.

Asjaolu, kuidas varasematel kordadel on koostatud volikogu komisjone isikuti, on alati tekitanud teatud hämmingut. Seekord nii libedalt ei läinud, ja õige kah. Nüüd on pall komisjonide esimeeste käes. Nemad peavad fraktsioonidele teatama kohtade jaotuse volikogus esitatud jõudude vahel ja fraktsioonid pakkuma enda arvates paslikud isikud. Teades, et ükski on lahinguväljal sõdur, pöörduvad pilgud volikogu ainsa sotsist liikme Kalev Kaljuste poole, kellel hädasti läheks vaja abijõudu.

Opositsiooni surutud Reformierakond näitas ennast heas toonuses detailidesse süvenemisel, mistõttu on alust arvata, et volikogu selle koosseisu istungitel igav ei hakka.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles