Orsolya Soosaar: Helged ajad tööturul kestavad

Orsolya Soosaar
, Eesti Panga ökonomist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Orsolya Soosaar
Orsolya Soosaar Foto: PP

Töötajate vaatevinklist püsis olukord tööturul kolmandas kvartalis väga soodne. Töötuse määr kahanes 5,2 protsendini, kõige enam Ida-Virumaal.

Majandus kasvas kolmandas kvartalis tänu suuremale hõivele, tööjõu tootlikkuse kasv aga pidurdus. Statistikaameti teatel suurenes hõive 2017. aasta kolmandas kvartalis aastatagusega võrreldes kaks protsenti ja töötuid oli pea kolmandiku võrra vähem. Tööealistest inimestest osales tööturul 72 protsenti, mis sarnaneb eelmise aasta kolmanda kvartali näitajaga. Tööd ei olnud tööturul osalejatest tänavu 5,2 protsendil ehk märksa väiksemal osal kui mullu kolmandas kvartalis, kui vähenes töökohtade arv põlevkivisektoris. Tööpuuduse määr ongi kõige enam alanenud Ida-Virumaal.

Mitu andmeallikat viitavad suurele tööjõunõudlusele ja muret tekitavale töökäte puudusele. Maksu- ja tolliameti andmedki näitavad, et maksustatud palgatulu saajate arv on aastaga kasvanud ligikaudu ühe protsendi võrra, mis tööjõu-uuringu näitajale jääb küll mõneti alla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles