Uue kunsti muuseumis näeb Soome filmiklassikat

Pärnu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaader filmist "Varjud paradiisis".
Kaader filmist "Varjud paradiisis". Foto: Pärnu uue kunsti muuseum

Kahel nädalal järjestikku jõuab Pärnu uue kunsti muuseumi "Soome 100" filmikava raames ekraanile kaks Aki Kaurismäki filmi: "Varjud paradiisis" ja "Pilved põgenevad kaugele".

Aki Kaurismäki on Soome filmikunsti tuntumaid ekspordiartikleid. Tema 30 aasta jooksul vändatud filmid kajastavad ülima siirusega seda reaalsust, mis on meile kõigile tuttav, kuid siiski kuidagi eriskummaliselt nihkes.

Kaurismäki kolmanda täispika mängufilmi "Varjud paradiisis" (1986) peategelane Nikander (Matti Pellonpää) on üksildane prügivedaja, kes elab hallis ja lootusetus Helsingis. Ta üksluist elu täidavad bingomängud, sigaretid, kohv ja inglise keele tunnid. Kui ta kohtab Ilonat (oma Kaurismäki-debüüti tegev Kati Outinen), avaneb talle lootusekiir, aga kõik ei lähe nii lihtsalt, kui algul paistab. Kas kallima leidmine tähendab Nikanderile kaotuste ahela lõppu või hoopis algust?

Kaader filmist "Varjud paradiisis".
Kaader filmist "Varjud paradiisis". Foto: Pärnu uue kunsti muuseum

"Varjud paradiisis" on Kaurismäki töölisklassi triloogia esimene film, mille sisulised järjed on "Ariel" (1988) ja "Tuletikutehase tüdruk" (1990).

"Pilved põgenevad kaugele" on Kaurismäki Soome-triloogia esimene film, kus lastakse särada mõnusalt teravaks keeratud detailidel ja jätkuvalt surmtõsise näoga lausutud rohkem või vähem humoorikatel repliikidel. Varalahkunud näitleja Matti Pellonpää mälestuseks valminud linateos annab juba tuttava ülevaate Soome töölisrahva kurvast argipäevast. Nagu ikka algavad fookuses abielupaari asjad halvasti: trammijuht Lauri (Kari Väänänen) jääb tööst ilma ja tema ettekandjast naise Ilona (Kati Outinen) restoran suletakse. Liiga uhked, et sotsiaalabi peale lootma jääda, püüab paar end uuesti üles töötada. Ent üks õnnetus järgneb teisele ja olukord paistab väljapääsmatu. Ometi säilib lootus, et julge hundi rind on rasvane ja õiglus saab lõpuks jälle jalule seatud.

Kaader filmist "Pilved põgenevad kaugele".
Kaader filmist "Pilved põgenevad kaugele". Foto: Pärnu uue kunsti muuseum

"Soome 100" filmikava "Siin Põhjatähe all" jõuab vaatajate ette uue kunsti muuseumis igal neljapäeval ja pühapäeval. Filmid linastuvad soome keeles eestikeelsete subtiitritega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles