Nädal aega saab teha HIVi kiirteste

Eno-Gerrit Link
, veebilehe toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Käsigmüügis olev HIV kiirtest. Foto on illustreeriv.
Käsigmüügis olev HIV kiirtest. Foto on illustreeriv. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Täna algab üleeuroopaline HIVi testimise nädal, mille jooksul saavad soovijad tasuta ja anonüümselt teha HIVi kiirtesti Eesti kaheksas linnas, esialgne vastus tuleb paari minutiga.

Pärnus tehakse kiirtesti Pärnu Keskuses.

Tervise arengu instituudi (TAI) direktor Annika Veimer julgustab kõiki ennast kontrollima. "HIV-nakkust on tänapäeval võimalik ravimite abil kontrolli all hoida, kuid selleks peab olema oma nakatumisest teadlik. HIV on juba ammu levinud väljapoole riskirühmi ja 49 protsenti eelmisel aastal registreeritud uutest nakatunutest said HIVi heteroseksuaalsel teel. Seepärast tasub igaühel, kes hoolib enda ja oma lähedaste tervisest, minna testima," ütles Veimer.

Ennast kontrollida on võimalik muulgi ajal kui vaid algaval nädalal: HIV-testi saab teha pere- ja eriarstide juures, noorte nõustamiskeskustes ja anonüümsetes testimiskabinettides.

Veimeri sõnutsi on just koostöö perearstidega HIVi varasel avastamisel olulisim. "HIV-testi tegemisel puuduvad perearstidel rahalised piirangud ja seega on võimalik testida kõiki, kelle puhul on see HIVi testimise juhises soovituslik. Julgustame perearste patsientidele HIV-testi soovitama nii algaval nädalal kui ka aasta ringi," täpsustas Veimer. "Et see oleks lihtsam, saatis TAI hiljuti Eesti perearstikeskustesse patsientide informeerimiseks teavikud ja HIV-nakkusest teadlikkuse tõstmise eesmärgil jagamiseks üle 100 000 kondoomi."

HIVi testimisnädalat korraldavad TAI, ravimitootjate liit ja SA Koos HIV Vastu.

Terviseameti andmetel oli oktoobri lõpu seisuga sellel aastal Eestis leitud juba 193 uut HIVi nakatunut, üle 30aastaseid oli neist koguni 144. Kõige enam uusi nakatunuid ehk 84 leiti Tallinnast. Järgnesid Ida-Virumaa 71 ja Tartumaa kümnega. 130 uut nakatunut olid mehed, 63 naised. Eestis võib kuni 20 protsenti HIVi juhtudest olla veel avastamata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles