Viimane võimalus näha aardeid

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Viimast nädalavahetust, täna ja homme, näeb Pärnu muuseumis, milliseid haruldasi juhuleide ja aardeid on metallidetektoristid tänapäeval ja 1896. aastal muuseumile aluse pannud baltisakslastest linnakodanikud sadakond aastat tagasi Pärnumaa maapõuest leidnud.

Üle kümne aasta on muuseumi arheoloogiakogu eest hoolitsenud Margo Samorokov, kes sealse ligemale 120 000 üksikeseme hulgast ja mujal Eesti muuseumides talletatavast põnevamad kohalikud leiud näituseks välja valis.

Kui detektoristid kõnnivad leidmise hasardist maastikel ja ülikoolide juures töötavad arheoloogid teevad eeluuritud paikades arheoloogilisi kaevamisi, on muuseumi arheoloogiakogu hoidja põhiline tööülesanne leitud esemeid inventeerida: aeg määrata, arvele võtta ja paigutada hoidlas õigele riiulile. Aasta–paar tagasi käidi sel moel muuseumi kogu läbi ja aega võttis see lausa aasta. Mõne eseme määramine on aga lõputu protsess.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles