Eile käis HIVi testimisel mitukümmend inimest

Sirle Matt
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Reedel alanud üleeuroopalise HIV-testimise nädala puhul saab kiirteste teha kaheksas Eesti linnas, mille hulgas on Pärnugi.

Pärnu Keskuses Apollo kino fuajees sirmide taga andis eile 34 inimest vereproovi, end lasta end testida HI-viiruse suhtes. Tervise arengu instituudi (TAI) avalike suhete juht Gea Otsa sõnas, et õnneks olid kõik tulemused negatiivsed, see tähendab, et ohtlikku viirust kellegi organismist ei avastatud.

Testi saab samas kohas teha ka täna 13–16. Testimine on anonüümne ja tasuta ja esmane vastus tuleb paari minuti jooksul.

TAI direktor Annika Veimer julgustab kõiki ennast testima. HIV on juba ammu levinud väljapoole riskirühmi ja ligemale pooled mullu registreeritud nakatunutest said HIVi heteroseksuaalsel teel.

HIV-nakkust on võimalik tänapäeval ravimite abil kontrolli all hoida ja sellepärast on tähtis, et inimene oleks nakatumisest teadlik. Sedaviisi annab ohtliku viiruse levikut piirata.

Pärnumaal on tänavu HIV diagnoositud seitsmel inimesel ja aidsi haigestumine ühel juhul. Aids on HIV-nakkuse lõppstaadium, kui immuunsus on kadunud ja organism ei saa enam hakkama ühegi infektsiooniga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles