Lea Danilson-Järg: Lapsed kasvatavad riigi, mitte pere rikkust

Lea Danilson-Järg
, MTÜ Eesti Sündimusuuringud
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lea Danilson-Järg
Lea Danilson-Järg Foto: PP

Nii televiisorist kui raadiost oleme viimasel ajal palju näinud-kuulnud laulu “Maa tuleb täita lastega” uusversiooni. Käib sotsiaalkampaania “Iga laps on kingitus”, mille eesmärk on väärtustada lastekasvatamist. Antakse märku, et lapsed on Eestis väga oodatud, ja julgustatakse peresid rohkem lapsi saama.

Kampaania ajastus ei ole juhuslik, vaid seotud Eesti Vabariigi 100 aasta juubeliga. Just lapsed on kingitus, mida meie riik koos kõigi oma kodanikega nüüd ja tulevikus enim vajab. Kuna praeguses ühiskonnas pööratakse tähelepanu eelkõige karjäärile ja tööalasele eneseteostusele, jääb lastekasvatamine sageli tagaplaanile. Ei mahu ju videoski ülesastuvate edukate muusikute roll lapsevanemana tavaliselt kaadrisse. Järglaste kasvatamine on aga ühiskonnale kõige olulisem ja väärtuslikum töö ja vajab seetõttu senisest märksa rohkem esiletõstmist, tunnustamist ja toetamist.

Sellest, et lapsed ei ole meie riigis seni küllalt tähelepanu saanud, räägib madal sündimus. Juba aastakümneid tuleb Eestis ilmale vähem lapsi kui sõjaajal, aastatel 1943–1945, mil mehed olid rindele saadetud ja valitses ebakindlus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles