Andres Adamson: Kodu loob arhitektuuri ja elanike kooslus

Annika Kuusik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Protsess oli ressursi- ja ajamahukas, kuid Adamsoni kinnitusel on lõpptulemus seda väärt.
Protsess oli ressursi- ja ajamahukas, kuid Adamsoni kinnitusel on lõpptulemus seda väärt. Foto: Urmas Luik

Alates märtsist on Pärnu fotokunstnik Andres Adamson käinud Pärnumaa kodudes ja jäädvustanud siinseid kodusid ja nende elanikke. Tehtud piltidest ilmub tal detsembri alguses Eesti 100. aastapäeva puhul fotoraamat, mis kannab nime “Pärnu 100 kodukonda”.

Adamsoni sõnutsi ei tähista kodu üksnes arhitektuuri, vaid ka selle elanikke, mõlema kooslus on see, mis loob kodu. Ja kunstniku soov oli edasi kanda kodu mõtet selle täies ulatuses.

Kogu protsess oli küllaltki ressursi- ja ajamahukas, kuid Adamsoni kinnitusel seda väärt. Kodude leidmine projekti tarvis ei olnud lihtne, kunstnik nendib, et palju tuli äraütlemisi. “Oli inimesi, kes oma privaatsust nii palju hindasid, et ei nõustunud kedagi koju pildistama laskma, eriti veel, kui need pildid avalikkuse ette lähevad. Mingi hetk tundus see ettevõtmine lootusetu, kuid läks käima ja lõpus pidin hakkama ise “ei” ütlema. Ei tahtnud, et kodude hulk ületaks 100, siis peaks hakkama valima ja kedagi välja praakima. See pidurdamine oli samamoodi keeruline,” märkis kunstnik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles