Juhtkiri: Milleks punnitada?

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Postimees.
Pärnu Postimees. Foto: PP

Eesti valitsus on otsustanud käituda mängurina. Äkki bluff õnnestub? Opositsioon vaatab toimuvat pealt ja loodab, et seekord ilmneb vanarahva tarkus teistmoodi: kes endale auku kaevab, see ise sisse langeb.

Kõigepealt tuleb rääkida aktsiisidest. Rahandusminister Toomas Tõniste lubas sügisel Pärnu Postimehele antud intervjuus, et kui novembrikuine analüüs ei näita piiriülese joogikaubanduse raugemist, on tema valmis minema valitsusse ettepanekuga 1. veebruari aktsiisitõus ära jätta. Analüüsid ei näita piirikaubanduse raugemist. Tõenäoliselt võivad jõulu- ja vana-aastaõhtu eelsed müügid vallutada uusi tippe. Isamaa ja Res Publica Liit suutis saavutada vaid aktsiisitõusu poole võrra vähendamise, ent mitte ärajätmise. Puuduv raha tahetakse võtta riigiettevõtetelt senisest suuremate dividendidena. Kui suureks eelarveauk tegelikult kujuneb, ei oska öelda keegi. Konjunktuuriinstituudi soovitus oli aktsiisitõusud üldse ära jätta. Kerget raha ei kipu tulema nii palju, kui valitsus on rehkendanud.

Eesti Pank saadab pidevalt väga selgeid signaale: mehed, teie prognoosid on roosilised. Tõmmake tagasi, enne kui on hilja! Raha nii palju ei laeku, järgmisel aastal võime olla tõsiste probleemide ees. See on kõlanud kurtidele kõrvadele. Kodanik küsib õigustatult, miks valitsus Eesti Panka ei kuula. Kas oma ala tundjaid ei usaldata?

Transpordiasjades kõva käsi Siim Kallas kirjutas hiljuti Postimehes, et tasuta ühistransport on üks tasuta vaesuse levitamise vorme, sest ilma rahata pole midagi. Küsimus on vaid: kes maksab? Ent Keskerakonda see ei morjenda, sest linnuke tuleb kirja saada. Tehtud!

Eesti valitsus on otsustanud käituda mängurina.

Isegi juhul, kui kõik peaks minema majandus- ja kommunikatsiooniministri Kadri Simsoni tahtmist mööda, maksab maksumaksja selle tasuta lõbu kinni. Üksnes teisest taskust.

Mis saab edasi? Pole ju tehtud kõige vähemaidki ühistranspordiuuringuid. Milleks punnitada?

Peaminister Jüri Ratas on öelnud, et juba olevat hilja teha parandusi riigieelarvesse. Asi on soovimatuses. Keskerakond ja koalitsioon ei saa tunnistada, et nende eelarvepoliitika on kiiva jooksnud. Eeskätt Keskerakond on valmis riskima. Kas bluff õnnestub või ei?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles