Tudengid rajasid Lääneranna valda matkaraja äärde vaatlustorni

Eno-Gerrit Link
, veebilehe toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lääneranna vallas Tuhu raba matkaraja ääres asuva uue vaatetorni kavandasid ja ehitasid kunstiakadeemia tudengid.
Lääneranna vallas Tuhu raba matkaraja ääres asuva uue vaatetorni kavandasid ja ehitasid kunstiakadeemia tudengid. Foto: Eesti kunstiakadeemia

Eesti kunstiakadeemia sisearhitektuuri osakond ja riigimetsa majandamise keskus (RMK) avavad laupäeval, 9. detsembril Lääneranna vallas Tuhu raba matkaraja ääres uue vaatetorni, mille kavandasid ja ehitasid tänaseks teisele kursusele jõudnud tudengid.

Tuhu on armastatud paik linnu- ja loodusvaatlejatele, nii oli uue vaatetorni kavandamisel lähteülesandeks pakkuda paremat vaadet soomaastikule ja lasta inimestel seirata rabalindude liikumist, tõstes vaatlejad maastiku kohale. Tudengid töötasid kaheksa kuu jooksul välja 15 erinevat vaatetornikavandit, millest valiti välja üks – Trepp – mis tegi järgneva viie kuu jooksul läbi veel mitmed muutused.

Tudengite kavandatud vaatetorn on veerandringi kujuline puitehitis, detailid moodustavad trepina kulgeva avatud konstruktsiooniga koridori, mis tõuseb üles, vaatetorni tasapinnale. Konstruktsioon on väljast kaetud pool-läbipaistva kangaga, mis piirab trepist ülesminnes külastaja vaatevälja ning raamistab kõrgele jõudes avaneva avara vaade.

Tuhu vaatetorni kavandamisega läbi suve töötanud tudengite sõnade järgi on uus torn mõeldud teekonna tunnetamiseks ja väärtustamiseks. Rabamändide vahel üllatab külastajad valge sein, mis lähemal vaatlusel osutub vaatetorniks. Sein on ekraaniks loodusele, kuhu kogunevad liblikad, putukad. Toimub varjudemäng; päikeseloojangul ja -tõusul muudab objekt värvi, oranžikas-roosast siniseni. Kangas varjab trepist üles minnes külastaja vaatevälja ja platvormile tõustes avaneb vaade horisondile.

Tudengeid juhendanud meeskonna liige, arhitekt Mari Hunt arhitektuuribüroost b210 ütles, et kõige paeluvamat ruumi suudavad luua need, kes oskavad märgata ja lugeda konteksti: "Tuhus õpetasime tudengitele loodusruumi, soo ja raba lugemist ning küsisime, kuidas saaks sellest lähtuda matkajatele vajalikke objekte luues. Milline vaatetorn tooks esile Tuhu eripära? Millist ruumi, lisaks loodusele, inimene selles paigas vajab ja mis teda inspireerida võiks?"

Varem on sisearhitektuuri osakonna ja RMK koostöös valminud vaatetorn Vari Emajõe Suursoos, ujuvsaun Vala ja ujuvobjekt Veetee Soomaal ning metsakõlakojad Pähnis.

Tuhu vaatetorni kavandasid ja ehitasid tudengid Vera Gontšugova, Elin-Harriet Helemäe, Kirke Kalamats, Tuuli Kurvits, Maria Helena Luiga, Emely Mihkelsoo, Sandra Mirka, Henri Papson, Elis Rumma, Eri Rääsk, Ellen Sepp, Sander Joosep Siigur, Linda Zupping ja Mari Uibo.Tudengeid juhendasid Aet Ader, Mari Hunt, Kadri Klementi ja Karin Tõugu. Insener oli Egon Kivi ja ehituspraktika juhendaja Tarmo Tammekivi.

Tuhu vaatetorn

Asukoht: Tuhu maastikukaitseala, Kiska küla, Lääneranna vald

Pindala: 16 ruutmeetrit.

Kõrgus: 5 meetrit.

Keerduva trepi pikkus: 8 meetrit. 

Ehitise oodatav kasutusiga: 10 aastat.

Andmed: Eesti kunstiakadeemia

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles