Tööstus peab tegema hüppe. Kohe! (1)

Siiri Erala
, arvamustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tootmisjuhtimise ekspert Andres Kase ja idufirmadega tegelev Jana Pavlenkova jäid ka pärast tunnist arutelu eri seisukohtadele, mida siinne tööstus praegu edasiarenguks enim vajab.
Tootmisjuhtimise ekspert Andres Kase ja idufirmadega tegelev Jana Pavlenkova jäid ka pärast tunnist arutelu eri seisukohtadele, mida siinne tööstus praegu edasiarenguks enim vajab. Foto: Urmas Luik

Ühel hallil novembripäeval istusid Pärnu uuendusmeelseimas, Forwardspace’i kontoris ühe laua taha idufirmadele hoogu andva rahastu Prototron tegevjuht Jana Pavlenkova ja siinset tööstusmaastikku läbi-lõhki tundev tootmisjuhtimise ekspert Andres Kase. Siinkirjutaja salaplaan oli arutelu juures olla tunnistajaks raginale, millega põrkuvad kaks eri maailma: uue tööstusrevolutsiooni lennukas visioon ja kohaliku tööstussektori tegelik olukord.

Pavlenkova tõi suvepealinna eesmärk Prototroni pakutavat Pärnus tuntuks teha. Seda enam, et praegu on rahastu idufirmade tiivustamise kõrval võtnud endale ülesande viia kokku Eesti tööstusettevõtted ja Prototroni valitud uusi lahendusi pakkuvad start-up’id. Pavlenkova kirjelduse järgi on süsteem seni toiminud nii, et Prototronilt koolitusi ja raha saanud meeskonnad liiguvad edasi välimaistesse ärikiirenditesse ja suure tõenäosusega leiavad endale partnerid võõrsilt. Nii saab Eestis sähvatanud idee teoks pahatihti mujal ega aita sugugi siinset tööstust nutikamaks muuta.

“Me oleme võtnud eesmärgi aidata kohalikke ettevõtteid, et prototüübid sünniksid siinsetes ettevõtetes,” sõnas Pavlenkova. Ta poetas mõne märksõna (täpseid kirjeldusi avalikustada ei tohi) lahendustest, mida idufirmad tööstuse digitaliseerimiseks välja on pakkunud: tootmisprotsesside visualiseerimine, liitreaalsuse kasutamine tootmise jälgimisel, transpordi optimeerimise lahendused.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles