Juhtkiri: Pärnumaa hääl kostab nõrgalt

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikogu saal.
Riigikogu saal. Foto: Tairo Lutter / Postimees

Haldusreform on toonud päevakorda seniste valimisringkondade ümberkorraldamise. Ilmselt ei juhtu midagi 2019. aasta riigikogu valimisteks, sest see oleks arusaamatu ja tarbetu kiirustamine. Ent 2023. aastal valitakse riigikogu kas vähemas või rohkemas arvus valimisringkondades.

Variantidest, kus Pärnumaa pandaks ühte punti Viljandimaa või Lääne-, Saare- ja Hiiumaaga, pole kumbki hea. Suur, ent hõredalt asustatud nelja maakonna valimisringkond käiks rahvaesindajaile üle jõu. Oma ringkonnas tegutsemiseks läheks siis vaja rohkem aega kui töönädala lõpp. Pärnu- ja Viljandimaa allianssi puhul tunneksid end ebamugavalt naabrid, kes asustuslikult ja geopoliitiliselt on enam kaldu Tartu kui Pärnu poole.

Seega võib tõele kõige lähemal olla Toomas Kivimägi, kes nimetas Pärnumaad valimisringkonna ideaaliks: üks maakond (küllalt suur) ja üks valimisringkond. Kas me kaotaksime valijate vähese arvu pärast ühe mandaatidest? Seda ei oska praegu veel öelda, kuid ...

Pärnumaa valimisringkonna häda ongi seisnenud selles, et mandaatide kindlakstegemise korrast tingituna on pea kõigil riigikogu valimistel läinud mõni volitus “hulkuma”. Kindel on see, et nii väikest esindust – vaid neli rahvasaadikut, kellest ainult üks koalitsiooni leeris – polegi Pärnumaalt olnud. Rohkem kui valimisringkondade piiride ümberjoonistamist vajaksime mandaatide jagamise korra muutmist.

Rohkem kui valimisringkondade piiride ümberjoonistamist vajaksime mandaatide jagamise korra muutmist.

Praegu ei ole sugugi kindel, et kui keegi Pärnumaalt valitutest edutatakse ministriks, läheb asendusliikmeks siit ringkonnast kandideerinud inimene. Jääb mulje, et meie valimissüsteem on d’Hondti jagaja külge laulatatud ja teistmoodi ei saa. Peab saama.

Selles oleme Pärnumaalt valitud riigikogulastega ühel meelel, et valimissüsteem ei tohi senisest rohkem Põhja-Eesti ja suuremate linnade poole kalduda. Kaasarääkimise võimalus ja esindatus peab säilima kõikjal Eestis. Olulised on nii linnad kui tihedalt asustatud piirkonnad ja needki regioonid, kus rahvast vähem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles