Kui Pärnus oli piimakombinaat ja valmistati juustu

Olaf Esna
, bibliofiil
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu piimaühisuse tootmishoone Jannseni tänaval. Praegu on seal tühi plats.
Pärnu piimaühisuse tootmishoone Jannseni tänaval. Praegu on seal tühi plats. Foto: Olaf Esna erakogu

Pärnu meierei (Pärnu vana piimakombinaat) lõpetas 1. novembrist 1997 linnapiimatoodete tootmise. Eesti ainsa piimandusettevõttena spetsialiseerus Pärnu vana piimakombinaat sulatatud juustu valmistamisele. Ametlikult tähendas see pika ajalooga Pärnu piimatööstuse lõppu.

Piimandust hakati Eestis arendama 19. sajandi keskel, kui langenud hindade tõttu ei andnud teravilja- ja kartulikasvatus enam suurt sissetulekut. Liha- ja piimasaaduste kõrge hinna pärast hakati mõisates piimakarja pidama. Välismaalt toodi sisse tõuloomi. Pärast katsetusi jäädi pidama Hollandi-Friisi ja angelni tõu juurde. Eesti mõisates valmistatud juustu tutvustati Londoni maailmanäitusel juba 1851. aastal. 19. sajandi 60. aastatel võtsid mõisnikud ametisse piimanduse instruktori. Mõisate piimatalitustes töödeldi piim juustuks ja võiks.

Mõisnike eeskujul arendasid karjapidamist talupojadki: tegid kodusel viisil võid ja viisid kohalikule turule, kus said kauba eest väga madalat hinda. Pärnu põllumeeste seltsi koosolekul 1888 soovitas Tõstamaa mõisa valitseja talupoegadel hakata ühiselt piimasaadusi välismaale toimetama, aga suurt poolehoidu see mõte talumeestes ei leidnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles