Lembit Link: Sindi pais tuleb hävitada (1)

Lembit Link
, jõe- ja kalasõber
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Avalikkuses on eelkõige kõlama jäänud Sindi paisu lammutamist pooldavate inimeste hääl.
Avalikkuses on eelkõige kõlama jäänud Sindi paisu lammutamist pooldavate inimeste hääl. Foto: Urmas Luik

Kuulus Rooma riigimees ja väejuht Cato vanem olevat kõik oma kõned lõpetanud lausega “Kartaago tuleb hävitada!”. See lause meenus mulle seoses Sindi paisuga.

Paisu lammutamise pooldajate artikleid on avaldatud ohtralt. Muidugi tuleb au anda inimestele, kes on oma seisukohtades kindlad ja selle nimel aktiivselt tegutsevad. Nii leiavad nad toetust neiltki, kes tegelikult polegi jõest, veest, kaladest huvitatud. Tundub, et tublid mehed nõuavad, ja küllap neil õigus on.

Paraku on kogu paisuloos palju küsitavusi. Et kaladele ei sobi praegune kalatrepp, on ju selge. Et Euroopa Liit nõuab kaladele läbipääsu, on samuti selge. Kuid see ei tähenda ilmtingimata paisu lammutamist või madaldamist. Ei saa öelda, et praegune kalatrepp üldse ei toimiks. Mitmel kevadel on Navesti suudmes Jõesuus olnud massiliselt vimba. Mõni aasta tagasi sain mai lõpus Navestist spinninguga 1,7kilose meriforelli. Muidugi on need üksikjuhud, kuid kui meres ei ole lõhet ega forelli, ei saa nad ju massiliselt kudema rännata, olgu pais ees või ei.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles