Pärnumaa päästjad peavad pühi

Kiira Udu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Sel ajal kui teised kodudes jõuluõhtu ettevalmistusi teevad ja pereringis pühi tähistavad, on osa inimesi tööl. Pärnumaa päästjad on valves nagu igal teiselgi päeval. 

Tänane valvepäev on siiski natuke  pidulikum kui argipäev. Väljakutsete vahepeal täidetakse aega eri jõulutraditsioone tähistades. 

Selle üle, et jõule kodustega pidada ei saa, väga ei kurvastata. Kodus peetakse pühad kas ette või siis järgmisel päeval järele. Lähedasedki on mõistvad ja suhtuvad pühade ajal tööleminekusse rahulikult. “Keegi peab ju tööd tegema,” rõhutab Pärnu komando rühmapealik Märt naljatledes. 

Pärnu komando käis kuuse juureski.
Pärnu komando käis kuuse juureski. Foto: Erakogu

Pärnu kaheksal valves päästjal olid täna käed-jalad tööd täis. „Lõunaks valmistasime üheskoos klassikalise jõuluprae, mida mekkisime pidulaua taga,“ tutvustab Pärnu komando meeskonnavanem Raico päevaplaani.

Pärnu komando jõululaupäevastki ei puudunud jõululõuna.
Pärnu komando jõululaupäevastki ei puudunud jõululõuna. Foto: Erakogu

Päästjad ei pidanud paljuks jõululaupäeval üht kodu külastada, et sealgi mööduksid pühad turvaliselt suitsuanduri valvsa pilgu all. Meeskond käis surnuaialgi, kus süüdati hukkunud kolleegide kalmul küünlad.

Nagu varasemail aastail külastasid jõululaupäeval tööl olevad Pärnu komando päästjad tänagi langenud kolleegide kalme.
Nagu varasemail aastail külastasid jõululaupäeval tööl olevad Pärnu komando päästjad tänagi langenud kolleegide kalme. Foto: Erakogu

Õhtul väisas kõigi päästjate üllatuseks komandot jõuluvanagi, kes tõi tublidele meestele jõulurõõmu.

Pärnu päästekomandot väisas täna jõuluvana.
Pärnu päästekomandot väisas täna jõuluvana. Foto: Erakogu

Pärnu-Jaagupis on täna valves neli meest. Meeskonnavanem Marguse sõnutsi on jõululaupäev komandos üsna rahulik. “Valmistame ja sööme ühiselt ahjupraadi: siga, hapukapsas ja verivorst, nagu ikka. Magustoidu tõi üks meestest kodunt kaasa,” räägib meeskonnavanem.

Kuusk on komandos juba ehitud ja õhtul kogunetakse selle ümber, et jõuluõhtut oma teise pere seltsis nautida.

Pärnu-Jaagupi päästjad jõululõunal.
Pärnu-Jaagupi päästjad jõululõunal. Foto: Erakogu

Vändra komando meeskonnavanem Enn kinnitab, et neil möödub jõululaupäev nagu iga teine päev. „Seapraad on juba ahjus valmis ja ootab. Aga selles pole midagi erilist, sest me sööme alati hästi,“ muigab meeskonnavanem. 

Häädemeestel valvab täna kolm meest. „Sööme koos meeskonnaga traditsioonilist jõulupraadi, aga magustoidu jätame täna vahele, sest õhtul plaanime jõusaalis trenni teha,“ lubab Häädemeeste meeskonnavanem Andrus säilitada pühade ajalgi hea vormi. „Jõuluvana käis meil juba ära ja õhtul vaatame, mis on pakkides peidus."

Meeskonnavanem tunnistab, et Häädemeestel on olnud hea aasta: neil on uus maja ja uus auto. Muud ei oska päästja hing ihatagi. Sellegipoolest poetab Andrus, et väikseid salasoove leidub ikka.

Häädemeeste komando pühadelaud oli nagu äke.
Häädemeeste komando pühadelaud oli nagu äke. Foto: Erakogu

Küsimuse peale, mida päästjad jõuluvanalt ootavad, vastavad kõik nagu ühest suust, et rahulikku olemist ja turvalist jõuluaega kõigile. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles