Moodne kunst mängib müüdi ja muinasjutuga

Karin Klaus
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lätlanna Laura Feldberga kasutab oma installatsioonis lõnga, mulda ja tekstiili.
Lätlanna Laura Feldberga kasutab oma installatsioonis lõnga, mulda ja tekstiili. Foto: Ants Liigus

Pärnu linnagaleriis raekojas on 28. maini avatud Pärnu moodsa kunsti näitus “Kaasaegsed müüdid”.

Sel aastal on Pärnu moodsa kunsti näitus esimest korda rahvusvaheline: teada-tuntud Pärnu autorite kõrval esineb oma loominguga kolm Läti kunstnikku.

“Väga hea, et näitusele on rahvusvaheline dimensioon lisandunud,” arvas Pärnu linnagalerii juhataja Alar Raudoja. “Aastast aastasse esinevad Pärnu autorid on kõik väga head, aga mujalt kunstnike puhul on põnevusmoment suurem.”

Egoistid looduses ja kuu peal

Näituse kuraator Andrus Joonas lähtus väljapaneku kujundamisel müütide ja muinasjuttude teemast: kunstnikud on oma töödes talletanud müüte, mis sisaldavad nii üksikisiku kui ühiskonna püüdlusi.

Põhiosa näitusest moodustavad maalid, esindatud on installatsioonid ja videod.

Siram üllatab seinatäie loodusmaalidega, mille vahele peidetud kaks videot. Kuigi esmapilgul tundub tegemist olevat puutumata loodusega, leiab igalt vaatelt inimtegevuse jälgi: heinapallide ridu niidul, raiutud puudest jäänud kände, elektriliine ja autoteid.

Silja Saarepuu ja Villu Plingi videos “Müüt paradiisist” ehk “EGO 157” sõidab linnulaulust rõkkavasse metsa must BMW, millest väljuvad šikkidesse mustadesse kostüümidesse riietatud kunstnikud, kes ennastunustavalt tantsida vehivad.

Saarepuu sõnutsi huvitasid neid šamanistlikud rituaalid tänapäevas. “Sedasorti etteasteid võib näha parklates, meie viisime selle rituaali loodusesse,” rääkis kunstnik. “Samuti on oma tähendus auto numbrimärgil EGO 157, mis moodustab sõna “egoist”. Video tegemise ajal olid numbrite ja sümbolitega väljendatud sõnumid aktuaalsed.”

Janno Bergmann on terve toa katnud trükistega, mis kajastavad, kas ja kuidas sattus Picasso oma loominguga kuu peale. Toomas Kuusingult pärineb rida linoollõikeid, Pusalt viimaste aastate loomingust eri värvikasutusega maaliseeria.

Lätlaste müüdid

Läti kunstniku Kalvis Zalitise müstilised tööd on maalitud sellise detailitäpsusega, et sarnanevad fotodega. Kunstniku sõnutsi töötab ta sellise tulemuse saavutamiseks vahel ühe maali kallal mitu kuud.

Maalil “Kolm graatsiat” kujutab Zalitis Kreeka mütoloogiast tuntud kolme kaunist naist: Ilu, Sarmi ja Loovust.

Dimitry Lavrentjevi intensiivsetes värvides stiliseeritud maalid pärinevad Riia rahvusmuuseumis esitletud näituselt “Läbipaistmatud objektid peeglites”, kus kõik tööd olid “paljundatud” arvukate peegelpindade abil.

“Minu portreedel kujutatud isikud on vaatlejad, kes näevad asjade ja inimeste pealispinnast sügavamale,” seletas Lavrentjev. Kunstnik maalib oma seerias “Müüdid teiselt poolelt” Puškinit, Petrarcat, Läti skulptorit Viktor Pelšet, müütilisi meresõitjaid.

Laura Feldberga installatsioonis “Müüt maaemast” on kujutatud kevadet ja talve: kahest jakist ulatuvad välja värvilised lõngad, mis suubuvad lumevalgesse vaipa ja ehedasse mullapinda.

“Tegin ühe talveteemalise näituse tarvis performance’i, kus seisan lumisel põllul ja minu mantlist hargnevad eluenergia niitidena laiali punased lõngad,” rääkis kunstnik. “Sel kevadel valminud töös kevadest sümboliseerivad sinised lõngad elujõudu, vete voolamist, kõige tärkamist.”

Pärast näituse avamist andis kunstnike tsirkuseteater kunstnike majas etenduse “Põleva kaela kirjak”, kus sai näha nii jõumehi, kondiväänajaid kui mustkunsti, kõik äraspidises võtmes. Loomeinimestele jagati auhindugi, näiteks Pusa sai poolaasta loomelogistiku tiitli ja purgikese bensiini, Toomas F. Aru Liivi preemia ehk purgi liiva.

Näitusel osalevad Toomas Kuusing, Janno Bergmann, Pusa, Alar Raudoja, Mila Balti, Jasper Zoova, Siram, Laura Feldberga, Villu Plink, Silja Saarepuu, Dimitry Lavrentjev, Kalvis Zalitis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles