Jäämurdja seadis ennast ooteasendisse

Eno-Gerrit Link
, veebilehe toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jäämurdja EVA-316.
Jäämurdja EVA-316. Foto: Ardi Truija

Talviseks läinud ilm võib tuua Pärnu sadamasse jäämurdja selle nädala lõpul või järgmise alguses.

Veeteede ameti kommunikatsioonijuhi Priit Põikliku sõnade kohaselt on jäämurdja EVA-316 Tallinnas Hundipea sadamas valmis sõitma Pärnu lahele jääd murdma.

Jääolusid jälgitakse jooksvalt ja niipea kui tekib vajadus Pärnu sadamasse suunduvaid ja sealt väljuvaid laevu teenindada, suundub EVA-316 siia.

"Pärnu lahel on jääalgmeid, kuid need ei takista veel laevaliiklust. Kui miinuskraadid püsivad, võib seda prognoosida lähiajal. Pärnu lahe vesi on suhteliselt mage ja kui on tuulevaiksemaid ilmu, hakkab laht kiiresti jäätuma. Millal EVA-316 täpselt Tallinnast Pärnu poole teele saadetakse, oleneb olukorrast, aga arvatavasti selle nädala jooksul," rääkis Põiklik.

Pärnu sadamakapten Viktor Palmet ütles, et ehkki Pärnu laht on seni kaaneta, on jää tekkinud kalda äärde. "Kui ilm läheb tormiseks, nagu ennustus lubab, hakkab see jää rüsima," seletas ta.

Sadamakapteni jutu järgi tekib kümne külmakraadiga ööpäevas umbes viis sentimeetrit jääd. Nädalaga on jääkiht kasvanud paarikümne sentimeetri paksuseks. "Kui see tuulega kuhjub, võivad laevad juba jäämurdja abi vajada," lisas ta.

Pärnu sadama akvatooriumis, jõel ja kalda ääres on valmis laevu abistama puksiir Nico.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles