Veider olukord: riik laseb raskelt haigel surnuks nälgida (6)

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sven Tombak peab igapäevaselt tarbima eritoidusegusid.
Sven Tombak peab igapäevaselt tarbima eritoidusegusid. Foto: Puutepunkt/Heiko Kruusi

Eestis on tekkinud olukord, kus meditsiinisüsteem kulutab kümneid tuhandeid eurosid, et inimese elu päästa, aga kui nad on haiglast koju saadetud, siis ei suuda riik neile tagada ellujäämist.

«Ma olen näinud viimase kuu jooksul inimesi, kes on jäänud tervishoiu- ja sotsiaalsüsteemi hammasrataste vahele. Mul on raske vaadata, kuidas me kulutame tuhandeid inimese tervisemurele ja sama süsteem näljutab ta surnuks,» ütles haigekassa juht Rain Laane Postimehele antud intervjuus.

Laane tõi näiteks kogemata Torusiili joonud mehe, kelle raviks kulutas haigekassa kümneid tuhandeid eurosid. Kui mees haiglast koju lasti, siis pidi ta hakkama saama 300-eurose toetusega, samas kui ainus talle sobiv toitesegu maksab 500 eurot kuus. Laane sõnul elas mees esialgu oma säästudest, aga siis ostis korraga välja kahe kuu toitesegu ja proovis sellega kolm kuud hakkama saada, kuid ta kukkus kokku ja toodi EMOsse.

«Kui selle olukorra jaoks on vaja seadust muuta, siis võtab see palju aega. Nendel puhkudel peaks olema haigekassal või sotsiaalkindlustusametil võimalik teha erandeid, sest me oleme näinud juhtumeid, kus süsteemi vastuolude lahendamise ajal on inimene kolinud teise ilma,» ütles Laane.

Kaks aastat tagasi töötas 53-aastane Sven puidutöökojas, pärast tööpäeva lõppu kurtis paarimees põlvevalu ning küsis, ega Svenil juhtumisi valuvaigistit kaasas pole. Sveni liigesehädad olid töö juures teada, samuti see, et mees aeg-ajalt valude ohjeldamiseks tablette võttis.

«Andsingi ühe tableti paarimehele, teise võtsin omale, tema haaras laualt veepudeli, jõi rohule peale, kõik oli korras. Kuidas aga minu pihku sattus torude puhastamiseks mõeldud kemikaali pudel? Ei tea! Või oli vedelik mingil arusaamatul põhjusel valatud ümber joogipudelisse? Jällegi: ei tea! Kuigi miks oleks keegi pidanud midagi sellist tegema?!» rääkis mees ajakirjale Puutepunkt.

Meedikutel õnnestus mehe elu pärast paljusid operatsioone päästa, kuid nüüd tuleb tal elada ilma mao ja söögitoruta. Kogu tema toitumine käib jejunostoomi kaudu ehk läbi kõhuseina peensoolde rajatud ühenduse abil.

Toitesegusid tuleb Svenil terve kuu norm korraga ette tellida. Kõige odavam toit maksab kuuks ajaks 473 eurot. Parem oleks kasutada kallimat, n-ö eelseeditud segu, mis imendub paremini, aga sel juhul maksaks kuu aja norm ligi 600 eurot. Seda ei saa Sven endale lubada, sest isegi odavaim segu maksab tema sissetulekust rohkem. Sveni lugu pälvis suurt avalikku tähelepanu ning 19. detsembril otsustas haigekassa hakata Sveni eritoitu kompenseerima 90 protsendi ulatuses.

Inimesi, kes söövad stoomi kaudu, on kliinilise toitmise seltsi andmeil Eestis üle 150. Osa neist vajavad toitesegusid ajutiselt operatsiooni järel, osa nagu Svengi – elu lõpuni.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles