PRIA-lt ligi miljoni välja trikitanud Liu kalatööstur reostas Pärnu lahte (1)

Hannes Sarv
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
OÜ Liu Fish osas algatati väärteomenetlus seoses tootmisest tuleva solgi laskmisega Pärnu lahte.
OÜ Liu Fish osas algatati väärteomenetlus seoses tootmisest tuleva solgi laskmisega Pärnu lahte. Foto: Erakogu

Pärnu ettevõtjatele Arne Taggole ja Margus Postile kuuluv Liu sadamas tegutsev ja maksumaksja raha toel käima pandud OÜ Liu Fish osas käib väärteomenetlus seoses tootmisest tuleva solgi laskmisega otse Pärnu lahte.

Eilne Radar kajastas lugu, kus Pärnumaal Liu sadamas tegutsevad ettevõtjad Margus Post ja Arne Taggo said sisuliselt oma kalaäri käivitamiseks kopsaka maksumaksja toe ehk üle 900 000 euro PRIA toetust tootmishoone rajamisel. Asjaga on seotud ka Pärnu abilinnapea Siim Suursild, kes PRIA projekte osavalt kirjutanud.

Tuleb välja, et lisaks küsitavale riigi toetusele, pole sadamas tegutsev ettevõte täitnud ka kõigi keskkonnanõudeid. Nimelt juhiti Radari tähelepanu mõni aeg tagasi sellele, et OÜ Liu Fish laseb tootmishoonest osa solki otse merre ja seda kinnitasid meile ka kohapeal käinud harrastuskalastajad, kes nn reovee käitlemisest ka pilti tegid.

Et asi tõesti nii oli, rääkis meile ka meeste endine partner ja samas sadamas tegutsev kalur Rannar Mango. Tema sõnul oli küll olemas reovee kogumismahuti, aga see oli tehtud ülevooluga. “See põhimõtteliselt jooksiski otse merre,” ütleb ta. Mango sõnul oli algne plaan, et tööstusesse tuleb biopuhasti. “See tünn oli pandud sinna (maasse – HS), aga need ülevoolutorud nad panid pärast hiljem,” räägib ta. Mango sõnul nägi ta alles pärast seda, kui Keskkonnainspektsioon asus asja menetlema, et reoveemahutit käis vahepeal tühjendamas ka auto.

Pärnu abilinnapea Siim Suursild, OÜ Liu Fish juhatuse liige Arne Taggo.
Pärnu abilinnapea Siim Suursild, OÜ Liu Fish juhatuse liige Arne Taggo. Foto: Ekraanitõmmis / «Radar»

Üks OÜ Liu Fish omanikest ja firma juhatuse liige Taggo ütleb, et probleem ei olnud tegelikult nii suur, kui paista võib. “Väljavedu toimus. Kuna aga seal oli võimalus ka räime transportvett merre lasta, siis tõenäoliselt mingi osa vett võis sattuda ka vabasse loodusesse. Et väljavedu oli väiksem, kui tarbitud vee hulk,” ütleb ta.  

KKI avalike suhete juht Leili Tuul kinnitab, et väärteomenetlus on praegu OÜ Liu Fish osas käimas. “Praeguseks on menetlus jõudnud lõppjärku, veebruari keskel peaks otsus tehtud olema,“ ütleb ta.

Vaata Radari 23.01.2018 lugu "Pärnu abilinnapea osavad PRIA-skeemid":

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles