Sügava une vaenlane uneapnoe

Teele Talve
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu haigla uneraviõde Mare Kellamäe näitab, milline näeb välja uneapnoe raviks kasutatav CPAPseade ja kuidas seda paigaldada.
Pärnu haigla uneraviõde Mare Kellamäe näitab, milline näeb välja uneapnoe raviks kasutatav CPAPseade ja kuidas seda paigaldada. Foto: Mailiis Ollino

Pereliikme norskamine on vali ja kohati tema hingamine sootuks peatub – need märgid viitavad sellele, et inimene võib kannatada uneapnoe all. Mis on uneapnoe, kellel seda­ esineb ja kuidas ennast või pere­liiget sellest säästa? Neile küsimustele annavad vastuse Pärnu haigla uneraviõde Mare Kellamäe ja 4 Kliiniku hea une keskuse neuroloog doktor Katrin Põld.

Uneraviõe sõnade kohaselt sa­tuvad tihtilugu nende juurde uneapnoe ehk uneaegse hingamishäirega patsiendid, kes ise ei tunne, et neil esineb magamisega probleeme, kuid kelle lähedased nende pärast muret tunnevad.

“Inimene ise ei pruugi millegi üle kurta, aga pereliikmed kaebavad, et ta norskab,” ütles Kellamäe. On juhtumeid, kus norskamine on läinud nii valjuks, et inimesed magavad juba­ eraldi tubades. “Kodused täheldavad ka uneaegseid hingamisseiskusi, mis panevad muretsema.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles