Juhtkiri. Külade lahkumise aegu (1)

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
IRLi uus Pärnumaa piirkonna juht Lauri Luur.
IRLi uus Pärnumaa piirkonna juht Lauri Luur. Foto: Madis Sinivee/Pärnu Postimees/

Tori vallavalitsus jõudis läinud nädalal toimetusteni, mis valdade ühinemise ajaks pandi homse varna rippuma. Peab tunnustama vallavanem Lauri Luuri pealehakkamist kunagine linnaäärsete külade lahkumisplaan käsile võtta.

Möödunud aastal põhjustas Sauga aleviku, Tammiste, Eametsa, Kilksama, Nurme, Kiisa ja Vainu küla elanike soov liituda valdade asemel Pärnu linnaga mõõduka tormi, mida kajastas üleriigiline ajakirjanduski. Rahva ette astus isegi peaminister Jüri Ratas, kes sellal jättis küll saamatu mulje. Küsiti ju otse: kuidas nii, et riik ei saa kohalikke elanikke haldusreformis aidata?

Sauga, Are ja Tori valla ning Sindi linna ühinemisel tekkinud Tori vald on paljudele selle Pärnu-lähedastele elanikele samamoodi üle mõistuse nagu kunagine atollvald Sauga ümber Pärnu. Tänini pole keegi vastanud nende inimeste küsimusele “Milleks kuuluda valda, kui kogu elukorraldus on seotud Pärnu linnaga?”.

Milleks kuuluda valda, kui kogu elukorraldus on seotud Pärnu linnaga?

Vallavanem Luur tõdeb, et Sauga aleviku ja kuue küla minekul Pärnu linna alla kaotaks vald pea kolmandiku oma elanikest ja maksumaksjatest. Midagi on mullustest tulistest vaidlustest siiski õpitud. Näiteks kaasatakse sõltumatu ekspert, kes võtab kokku kogu senise info, teeb vajaduse korral lisauuringud ja nõustab protsessi elluviimist. Paljuski tähendab see kord käidud tee uuesti tallamist.

Ent tunnistagem: tegemist on täiesti uue omavalitsusega ja seetõttu on paljudele volinikele teema kas võõras või on sellega vähe kokku puututud. Erinevalt eelmise korra sahmerdamisest ja susserdamisest peab valla juhtkond nüüd väga pingsalt jälgima, et vallaelanikud ehk kohalik avalikkus oleks pidevalt kaasatud ja informeeritud. Piiride muutmisega võib kaasneda asjaolusid, mida ei ole osatud ette näha. Kuid kui külade ja aleviku elanike selge soov on liituda Pärnu linnaga, tuleb demokraatlikus ühiskonnas seda arvestada ja nii sündigu. Kui piiride muutmise kõigekülgsel kaalumisel peaks selguma, et mõistlikum on jätkata Tori valla koosseisus ja selline on rahva kaalutud otsus, jäägu nii. Linnast vaadates on aga osa kõnealusest territooriumist nii tihedalt Pärnuga kokku kasvanud, et piirijooni on raske tõmmata.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles