Pärnu muuseum viib ajas 100 aastat tagasi

Teele Talve
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu muuseum.
Pärnu muuseum. Foto: Urmas Luik

Laupäevast, 3. veebruarist on Pärnu muuseumis avatud näitus, mis viib külastaja ajas 100 aastat tagasi, et vastata küsimustele, kui segased ajad valitsesid Eestis aastal 1918, miks loeti manifest esimest korda ette just Pärnus ja millised sündmused eelnesid Eesti Vabariigi väljakuulutamisele.

Näitus "Pärnu - Eesti Vabariigi sünnilinn" räägib loo omariikluse väljakuulutamisest. Väljapanek annab ülevaate viiest päevast, mis muutsid Eesti ajalugu.

23. veebruaril jõudis Pärnu kaks iseseisvusmanifesti eksemplari. Trükikojas korraldati manifesti trükk ja õhtupoolikul kleebiti dokument Pärnus üles ja levitati teadet, et kell kaheksa õhtul kuulutatakse Endla seltsimaja ees välja Eesti iseseisvus. Seltsimaja juurde kogunes suur rahvahulk, Endla rõdu kaunistasid süüdatud tõrvikud ja Pärnu Eesti pataljoni rahvusvärvides trikoloor. Hugo Kuusner luges Endla rõdult ette iseseisvusmanifesti, mille järel lasti püssidest mitu kogupauku vastsündinud Eesti Vabariigi auks.

Et anda edasi 100 aasta tagust õhustikku, ootab näitusesaalis külastajat taaslavastus manifesti ettelugemisest, valik fotosid, elamusnurk green screen`iga ja palju muud. 23. või 24. veebruaril on väljas ka originaaldokument nimega "Akt Eesti demokraatliku vabariigi väljakuulutamise kohta Pärnu linnas".

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles