Saar heideti Keskerakonnast välja idarahaskandaalile viitamise eest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Simmo Saar.
Simmo Saar. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Keskerakonna juhatus heitis Pärnu piirkonna juhatuse liikme Simmo Saare parteist välja erakonna Pärnu piirkonna revisjoniakti lisatud lause pärast, mis viitas raha küsimisele Venemaalt.

6. mail toimunud Keskerakonna Pärnu piirkonna aastakonverentsil kõlas piirkonna revisjoniakti ettelugemisel ka lause: «Raha ei ole, sest Venemaalt raha ei tulnud».

Keskerakonna pressiesindaja Taavi Pukk ütles BNSile, et erakonna juhatus otsustas Simmo Saare just selle lause revisjoniakti lisamise pärast parteist välja arvata. «Erakond on kindlaks teinud, et selle lause lisas revisjoniakti just Simmo Saar,» lausus Pukk.

Keskerakonna juhatus otsustas esmaspäeval heita Pärnu piirkonna liikme Simmo Saare erakonnast välja, põhjendades seda partei maine kahjustamisega. Simmo Saar oli juhatuse istungile kutsutud, kuid kohale ta ei tulnud.

Puki sõnul on Simmo Saar tegelenud Keskerakonna laimamisega. Kuigi ka Pärnu endine linnapea Mart Viisitamm on pärast mai alguses toimunud aastakonverentsi Keskerakonda ja möödunud aasta lõpus avalikkuse ette tulnud idarahaskandaali teravalt kritiseerinud, ei ole Keskerakonna juhatus Viisitamme personaalküsimust arutanud.

«Mart Viisitamme ja Simmo Saare erinevusena võib tuua välja selle, et kriitika ei ole veel laim,» märkis Pukk.

Keskerakonna Pärnu piirkonna aastakonverents valis 6. mail suure häälteenamusega piirkonna uueks esimeheks Pärnumaalt riigikogusse valitud Kadri Simsoni, tema vastaskandidaat ja piirkonna senine juht ning endine Pärnu linnapea Mart Viisitamm kaotas. Simson sai 66 ja Viisitamm 26 häält.

Simmo Saar sai aastakonverentsil Keskerakonna Pärnu piirkonna juhatuse liikmeks.

Mart Viisitamm oli aastatel 2005-2009 Pärnu linnapea ja Simmo Saar samal ajal abilinnapea.

Pärnu endist linnapead Mart Viisitamme süüdistati eelmisel aastal ametikuriteos, kuid teise astme kohus mõistis ta õigeks. Veebruaris võttis riigikohus selle kaasuse uuesti menetlusse ja andis menetlusloa Lääne ringkonnaprokuröri Elle Keemani apellatsioonkaebusele, milles ta taotleb jätkuvalt Viisitamme süüdimõistmist. Kuigi algselt pidi riigikohus langetama otsuse reedel, võttis kohus lisaaega ja riigikohtu otsuse tähtaeg lükkus 13. juunini.

Tallinna ringkonnakohus mõistis mullu 14. detsembril avaldatud otsusega keskerakondlasest ekslinnapea Viisitamme õigeks. Kohus leidis, et Viisitamme süü ametitegevuse käigus teatavaks saanud saladuse hoidmise kohustuse rikkumises ei ole tõendatud ning Pärnu maakohtu süüdimõistev lahend tuleb tühistada. Ühtlasi mõistis ringkonnakohus riigilt Viisitamme kasuks välja 430 000 krooni õigusabikulude hüvitamiseks ning Saare kasuks samal põhjusel 320 000 krooni. Ühtlasi tuleb riigil tasuda Saarele veel ka 20 400 krooni apellatsioonmenetluses valitud kaitsjale makstud tasu katteks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles