Galerii ja videod: Munalaiu ja Manilaiu vahel vajus kaubik läbi jää, veest on välja toodud kolm surnukeha

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna keskpäeval sai häirekeskus teate, et Pärnu linna haldusterritooriumil Manija saare ja Munalaiu sadama vahel vajus läbi merejää kaubik. Esmastel andmetel oli sõidukis kuus inimest: kaks neist päästeti ja kolm surnukeha on tuuker praeguseks välja toonud. Tänaseks otsingud lõpetati, üks hukkunu on leidmata.

Loe ka: Operatsiooni juht: ootame uut tuukrite brigaadi, eelmine oli juba alajahtumise tunnustega

Esialgsetel andmetel viibis bussis kokku kuus inimest. Neist kaks päästeti ja toimetati Pärnu haiglasse. Haiglas viibiva naise ja mehe elu ohus ei ole. Täna kella 15.15 paiku tõi tuuker pinnale kahe mehe surnukehad. Kella 19.20 ajal leiti veel ühe bussis viibinud mehe surnukeha. "Politseile teadaolevalt oli bussis veel üks mees, keda tuukrid seni leidnud ei ole. Tänaseks on otsingud lõpetatud, homme hommikul jätkatakse," teatas Lääne prefektuuri pressiesindaja.

Munalaiu sadama kapteni ja direktori Jaanus Jürivete sõnutsi läks kaubik merele natuke pärast kella 12 ja vajus pea kohe läbi jää. Kohale saabunud hõljuk päästis 41aastase mehe ja 51aastase naise.

Kihnu elanik, kes ei soovinud oma nime avalikustada, väitis Pärnu Postimehele, et õnnetusest eluga pääsenud naine oli pärit Kihnust ja mees Tõstamaalt. Väidetavalt hukkusid õnnetuses naise ainus vend koos oma pojaga ja poja kaks sõpra. Ükski seltskonnast Kihnus ei elanud.

Sadamas töötav Ene Laine ütles Pärnu Postimehele, et kolme õnnetusse sattunud kaubikus olnud inimest ta teab. "Kaks neist elasid Tõstamaal ja kolmas vist käis Soomes tööl. Tegemist on Kihnust pärit inimestega, kes elasid mandril. Ülejäänud kolmest ei tea ma midagi," sõnas ta.

Jürivete teada oli samuti seltskonna näol tegu Pärnumaa inimestega. "Siitkandi seltskond, Pootsi ja Kihnu kandist," täpsustas ta.

Saates "Ringvaade" rääkis Manija elanik Mark Soosaar, et tragöödia tabas Kihnust pärit suurperet, kes kaotas mitu pereliiget.

"Head paranemist Merlele, keda mina tunnen päris pisikesest peale. Tema ongi see, kes pääses," rääkis Soosaar.

Pärastlõunaks oli juba veest välja toodud kaks hukkunut. Lääne prefektuuri pressiesindaja Andra Jundase teatel oli esimesel tuukril raske kaubiku tagaosale ligi pääseda, kuna sõiduki uksed ei avane.

Kella 18.30 paiku alustas tööd uus tuukribrigaad. Kella 19.30 ajal toodigi merest välja kolmas surnukeha.

Politseil pole veel 100protsendilist kindlust, palju viibis autos inimesi: väide kuue inimese kohta pärineb pääsenutelt vahetult pärast juhtunut.

Väga kurb päev

"See on väga kurb päev. Õhuke jää kannab heal juhul kergemat inimest, kuid kindlasti mitte sõidukit," ütles Pärnu politseijaoskonna juht Andres Sinimeri. "Praegu on jääolud väga ebastabiilsed ja kuni ei ole ametlikke jääteid, on veekogul autoga sõita üliohtlik. Menetluse käigus selgitame välja kõik õnnetuse asjaolud."

Õnnetuspaik asub Kihnu–Manilaiu laevateest paarsada meetrit eemal. Kõnealuses kohas ulatub merevee sügavus umbes nelja meetrini. Merejää paksus on sadama piirkonnas ligikaudu viis kuni kaheksa sentimeetrit ja selles piirkonnas on merejää auklik.

Juhtumile reageerisid Pärnu ja Tõstamaa päästekomando, hõljuk, politsei- ja piirivalveameti kopter, Pärnu vabatahtlik merepääste, Lääne prefektuuri merepäästjad ja politseinikud.

Veest välja toodud surnukeha.
Veest välja toodud surnukeha. Foto: Urmas Luik

"Nii ränkade tagajärgedega õnnetust jääl pole päästjate mäletamist mööda Eestis juhtunud," märkis päästeameti ennetusosakonna ekspert Mikko Virkala. "Päästeamet tuletab meelde, et veekogudel esineb alati piirkondi, kus jää on nõrgem. Näiteks seal, kus toimub talvine laevaliiklus ja lõhutakse jääd regulaarselt. Selliselt hoitakse laevatee jäävaba, kuid sellega kaasnevad praod. Jalgsi võib jääle minna, kui jää on terve, ühtlane ja sile ja selle paksus on vähemalt kümme sentimeetrit."

Maanteeamet palub meeles pidada, et avamata jääteedel on keelatud liigelda, kuna see on eluohtlik. "Kindlasti ei tohi jääle sõita kohtades, mis pole selleks mõeldud. Paneme kõikidele liiklejatele südamele, et avamata jääteel või vales kohase jääle sõites pannakse nii enda kui kaassõitjate elu ohtu," hoiatas maanteeameti Lääne regiooni hooldevaldkonna juht Hannes Vaidla.

Juhtunu asjaolude väljaselgitamiseks alustatakse kriminaalmenetlust.

Hõljukijuht päästis kaks inimest

Hõljukijuht Eevo Pulli sõnade kohaselt saadi veest kätte mees ja naine, kes olid tugevas joobes.

Pull ütles, et info õnnetusest jõudis temani viie minutiga. "Sõitsime välja kohe, kui õnnetusest kuulsime," lausus ta. 

Ühtlasi märkis Pull, et vana Vene päritolu hõljuk oli eile veel katki ja seda remonditi õhtul kaks tundi. Pärast tänast päästeaktsiooni olevat sõiduriist uuesti katki läinud.

Hõljukijuht lisas, et õnnetuskohas oli veel eile lahtine vesi.

"Kaubik sõitis mööda eilseid hõljuki jälgi," teadis Pull.

"Nad olid tahtnud algul praamiga tulla ja sõitnud juba praami peale. Kui aga selgus, et praam sõidab Kihnu, mitte Manijale, sõitis seltskond praamilt maha," rääkis Soosaar. "Eks nad hakanud siis otse üle jää sõitma ja põrutasid laevateel otse merre."

Copy
Tagasi üles